EXTRA: Finsk VM-spelare klar för hårdsatsande Borås

Borås Basket blir laget att slå i vinter. Senast i raden av stjärnor som skrivit på för klubben är finske landslagsspelaren Samuel Haanpää.
– Det var helheten som tilltalade mig, säger 28-åringen.

Samuel Haanpää är 28 år gammal och sedan länge bofast i det finska landslaget. Han fanns bland annat med i det finska EM-laget förra sommaren. Den 203 centimeter långe skytten spenderade i fjol i Spanien och Leyma Basquet Coruna. Året innan blev han framröstad som mest värdefull bland de inhemska spelarna i finska ligan. Dessutom har Haanpää hunnit med en sejour på Cypern. Det är med andra ord en rutinerad, meriterad och beprövad spelare som västgötarna nu har skrivit kontrakt med.

Vad fick dig att välja Borås Basket?
– Borås Basket handlar om ett tydligt koncept och en stark kultur. Jag förstår vilken typ av lag man vill bygga. Att klubben ska spela i EuroChallenge var en stor faktor till att jag skrev på. Klubben vill bli bättre varje år och strävar efter att nå nya nivåer. Det lät bra att bli en del av en sådan klubb, för jag vill samma saker. Planen finns, rollerna är tydliga och jag hoppas kunna bidra till att laget blir ännu bättre. Sammanfattningsvis så var det helheten som tilltalade mig och jag är väldigt sugen på att sätta igång.

Beskriv dig själv som spelare!
– Jag är en offensiv spelare – en skytt med bra storlek för min position – som kan hjälpa laget på många olika sätt. Efter att ha pratat om Borås Basket med min landslagskompis Roope Ahonen så tror jag att jag verkligen att jag kommer att passa in. I ett lag som Borås, som spelar med högt tempo, springer snabbt, skjuter ofta och göra många poäng, kommer jag till min rätt på ett mycket bra sätt.

28-åringen har spelat för finska landslaget på ett eller annat sätt under de tio senaste somrarna. Hans försäsonger ser därmed inte ut som de flesta andras. Men han beskriver det som något självklart, något positivt och något som han gillar mycket.
– Finska landslaget känns som ett klubblag. Det är oftast samma killar som är med och man har sin säsong på somrarna. Nu ska vi spela VM i Spanien och öppningsmatchen är mot USA. Det blir en unik upplevelse, även om jag genom åren redan har mött några av deras spelare.

Det är ännu oklart när Samuel Haanpää ansluter till Borås. Mycket beror på hur det går för Finland i VM-slutspelet som startar i slutet av augusti.
– Förr eller senare är jag där. Och jag ser fram emot det, säger landslagsspelaren.

(Intervjun är delar av ett pressmeddelande från Borås Basket)

Dela inlägget