Anna Barthold var en av Sveriges främsta spelare.

Förlust för Sverige när EM-kvalet inleddes

Det blev förlust för det svenska damlandslaget i den första EM-kvalmatchen borta mot stornationen Ryssland. Ryskorna vann med 65-51.

SLUT: 65–51
Sverige orkade aldrig riktigt göra match av detta i andra halvlek och Ryssland vann välförtjänt. Poängbäst i det svenska laget var Frida Eldebrink och Ashley Key som båda sköt i tolv poäng vardera. Matchens spelare var annars Evgenia Belyakova med 14 poäng, fem returer och nio assist.

Ryssland–Sverige 65–51
(10–10, 22–13, 16–11, 17–17)
Poäng, Ryssland: Jevgenija Beljakova 14, Marina Karpunina 14, Nadezjda Grisjajeva 9, Irina Sokolovskaja 8, Marina Kuzina 7, Irina Osipova 6, Tatjana Abrikosova 4, Anna Petrakova 2, Olga Artesjina.
Sverige: Frida Eldebrink 12, Ashley Key 12, Binta Drammeh 7, Louice Halvarsson 7, Elin Eldebrink 5, Anna Barthold 4, Amanda Zahui 4.
Publik: 675.

HALVTID: 32–23
Sverige inledde matchen starkt och hade 10-10 efter den första perioden även om man slarvade en hel del. Men sedan har ryskorna vaknat och har skjutit i flera tuffa treor i period nummer två. Poängbäst i matchen är Evgenia Belyakova med elva poäng. I det svenska laget har Frida Eldebrink skjutit i sex.

__________________________________________________________________________________________
INFÖR:

I dag inleder Sverige kvalet till EM 2015. Man gör det borta mot Ryssland, i Moskva. Senast lagen möttes, i EM 2013, vann Sverige med 68-57.

Här kan du se matchen på webb-tv!

När Sverige slog Ryssland i EM hade Sverige ryggen mot väggen, efter en premiärförlust mot Italien. Sveriges vinst var en enorm sensation mot bakgrund av att Sovjetunionen vann 21 EM-guld av 22 möjliga från 1950 till 1991. Ryssland spelade sitt första EM 1993 och har sedan dess vunnit tre EM-guld, tagit tre silver och ett brons. Att Ryssland skulle kunna åka ur ett EM redan i första gruppspelet var otänkbart, men så blev det.

Nu börjar både Sverige och Ryssland om. Sverige gör det stärkt av ett bra EM och med spelare som har stärkt sina positioner i Europa med goda eller mycket goda insatser på klubblagsnivå under säsongen.

De ryska lagen var topplag i Euroleague och Eurocup, men finalen i Euroleague spelades mellan turkiska Galatasaray (som vann) och Fenerbahce. UMMC Jekaterinburg kom trea. I Eurocup slog Dynamo Moskva Dynamo Kursk i finalen, men det är lite talande att ingen spelare från Kursk är med bland de 24 spelare som får spela EM för Ryssland. Ändå, Ryssland är ett land med den kanske starkaste ligan i Europa, ett land med stor befolkning, fantastiska baskettraditioner och enorm kunskap.

Eugenia Beljakova (Spartak) blir lagkapten och ledde laget i matcherna mot Storbritannien. Beljakova är en stor guard som är en fruktad trepoängsskytt med stor internationell erfarenhet. Framför allt är Ryssland enormt starkt under korgen och på positionerna stor forward och center.

Sveriges tolv spelare i kväll: Frida Aili (Norrköping Dolphins), Kadidja Andersson (Udominate Basket), Anna Barthold (Northland Basket), Binta Drammeh (Dynamo Novosibirsk, RUS), Elin Eldebrink, (Villeneuve D’Ascq, FRA), Frida Eldebrink (Rivas Ecopolis, ESP), Louice Halvarsson (Rivas Ecopolis (ESP), Danielle Hamilton-Carter (Brno, CZE), Ashley Key (Brno, CZE), Kalis Loyd (BC Sepsi, ROM), Martina Stålvant (Ruzomberok, SVK), Amanda Zahui, (University of Minnesota, USA).

Rysslands tolv spelare: Ksenia Levtjenko, (Sparta&K M.R. Vidnoje), Eugenia Beljakova, (Sparta&K M.R. Vidnoje), Olga Artesjina, (UMMC Jekaterinburg) Marina Karpunina (Spartak Noginsk), Irina Sokolovskaja (Dynamo Moskva), Tatiana Abrikosova (Dynamo Moskva), Marina Kuzina (Nedezhda Orenburg), Natalia Anoikina (Nedezhda Orenburg), Irina Osipova (Good Angels Kosice), Anna Petrakova (UMMC Jekaterinburg), Daria Namok (Sparta&K M.R. Vidnoje), Nadezhda Grisjaeva (Dynamo Moskva).

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget