Vedran Bosnic tog tidigare i år över som svensk förbundskapten.

“Det handlar inte om vad jag vill utan vem som är tillgänglig”

Ligasäsongen är över och SM-guldet är firat. Nu börjar EM-kvalförberedelserna för nyblivna förbundskaptenen Vedran Bosnic. 

Det är ett späckat schema som väntar för Vedran Bosnic de närmaste veckorna. Inte nog med att läger ska planeras och möten med coacherna i staben ska avverkas, dessutom gäller det att utvärdera spelarna. 
– Jag hade också velat åka på några scoutingresor. Men det är inte fysiskt möjligt att vara på två ställen – och nu har jag valt att stanna här och arbeta, säger Bosnic i en intervju med Länstidningen

Till de första fystesterna i Södertälje i början av juli ska han kalla 18 spelare. Truppen ska sedan bantas till 14 innan de slutliga tolv som ska spela EM-kvalet utses. Tidigare år har förberedelserna varit runt tre veckor. Den här sommaren har Bosnic fem veckor på sig att få ihop ett slagkraftigt lag. 
– Ett av målen är att förbättra den fysiska förmågan. Vad jag vet arbetade man inte så mycket med den delen tidigare, säger han till tidningen.

Hur vill du att landslaget ska spela? 
– Det beror på vilka killar som vi har. Men vi ska ha ett bra försvar. Vara aggressiva. Eftersom vi inte är så stora måste vi vara väldigt aggressiva, använda vår fart och gömma det som vi inte har. 

Har du en idé om hur du vill att ditt landslag ska se ut? 
– Det handlar inte om vad jag vill utan vem som är tillgänglig. Många unga kommer att få chansen, för de är svensk baskets framtid. Men jag vill också ta ut ett solitt lag som har chansen att kvala in till EM. Vi ska göra allt vi kan för att gå dit. 

Lettland favoriter 
Borta sedan tidigare är NBA-stjärnorna Jeffery Taylor och Jonas Jerebko. Något som gör att andra unga spelare tvingas kliva fram. Bland annat nämns ungtupparna Ludvig Håkansson, Viktor Gaddefors och Marcus Eriksson. De två sistnämnda väntas ställa upp i NBA-draften i juni. 
– Kanske kan de inte vara med hela vägen. Vi måste vänta in information från deras agenter, säger Bosnic till LT.se 

EM-kvalet inleds i augusti. Ettan och sex av kvalets sju grupptvåor går till EM. I Sveriges grupp ingår Rumänien, Slovakien och favoriten Lettland. 
– De är stora favoriter. Ingen är nära, avslutar förbundskaptenen.

Dela inlägget