Så avslöjades spelskandalen i Basketligan

Tydliga mönster och avvikande beteenden har fått Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel att misstänka matchfixning i Basketligan.
– Vi har gjort mycket noggranna analyser, säger Svenska Spels presstalesman Johan Söderkvist.
 

Det är i Dagens Nyheter som Johan Söderkvist uttalar sig om den påstådda matchfixningen. 
– Vi har gjort mycket noggranna analyser och vi anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det här inte har gått rätt till, säger han till tidningen. 

Normalt går runt 70-80 procent av insatserna tillbaka till vinnande spelare. Den statistiken gäller oavsett sport, men Basketligan har inte följt det spelmönstret säsongerna 2011-2012 och 2012-2013. I vissa matcher så har återbetalningen legat långt över 100% vilket är extremt ovanligt. Tre stycken domare ska ha utmärkt sig. 

De flesta insaterna ska ha legat på 500 kronor med några sekunders mellanrum, vilket är den maximala summan du kan spela utan att behöva legitimera dig. Något som tyder på att spelare satsat stora summor men försökt dölja det. Dessutom har det dröjt länge innan vinsterna hämtats ut. 
– Nästan alla våra kunder hämtar ut sina vinster på en gång. Det här är ett helt avvikande beteende och vi har all anledning att tro man spelat på det här sättet för att man vill förbli anonym och för att man tror att man kan försvåra vår kontroll, säge Johan Söderkvist till DN. 

Omfattande utredning 
Det var i december 2012 som Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel fattade misstankar om att en elitdomare manipulerat ett resultat genom att avsiktligt ändra i protokollet efter en ligamatch startades en omfattande utredning. 

I april kunde vi avslöja att även flera matcher under vårens slutspel hade ett mycket avvikande spelmönster, bland annat två semifinaler. Där spelades det kraftigt på så kallade över- och underspel, det vill säga på hur mycket poäng en match skulle sluta med. 

Svenska Spel kopplades in och de kan nu bekräfta att de förekommit omfattande över- och underspel på matcherna hos utländska spelbolag och det har varit stora oddsrörelser nära matchstart.

Dela inlägget