Södertälje Kings försvarade sin SM-titel efter totalt 4-3 i matcher mot Norrköping Dolphins.

SÖDERTÄLJE KINGS SVENSKA MÄSTARE

Årets svenska mästare i basket heter Södertälje Kings. I eftermiddags vann man den sjunde och helt avgörande SM-finalen hemma mot Norrköping Dolphins med 92-80.
– Det är en helt otrolig känsla, säger planens gigant John Roberson.
 

Efter en jämn inledning kopplade Södertälje greppet i den andra halvleken, och även om Norrköping fick ner underläget till fyra poäng i mitten av den sista perioden, kunde Södertälje hålla undan och ta sitt andra raka SM-guld. 

Nådastöten kom med drygt två minuter kvar när John Roberson sänkte 80-69 bakom trepoängslinjen. När Joakim Kjellbom sedan tappade humöret och drog på sig både en osportslig och teknisk foul var segern i hamn. 
– Jag är ingen hjälte. Om det inte vore för mina lagkamrater och coacherna hade vi inte varit här. Jag försöker bara göra mitt bästa, säger Roberson som sköt i hela 32 poäng till Sportbladet och fortsätter: 
– Det är en helt otrolig känsla. Att få göra det här på hemmaplan inför den här publiken. Vi hade inte klarat det utan dem. 

Besvikelsen i Norrköping var stor efteråt. 
– Det känns bara tomt just nu. Vi hade chansen i torsdags men tog den inte. Södertälje spelar kontrollerat i 40 minuter och vet exakt vad de ska göra där ute. Men det är så små marginaler och det är bara att gratulera. De var bättre än oss, säger gästernas lagkapten Adnan Chuk till Folkbladet

För andra året i rad utsågs Toni Bizaca till ligans MVP. 

Matchfakta: 
Södertälje – Norrköping 92–80 
(18–17, 30–23, 17–14, 27–26) 
Poäng, Södertälje: John Roberson 32, Martin Pahlmblad 17, Tobias Borg 12, Toni Bizaca 8, Assane Sene 7, Dino Butorac 7, Mantas Griskenas 7, Jesper Andersson 2. 
Norrköping: Jermont Horton 23, Joakim Kjellbom 13, William Walker 12, Edgars Jeromanovs 11, Niklas Rydgren 6, Jan Tomanec 6, Pierre Hampton 6, Ludwig Wissing 3. 
Publik: 1 945. 

(Södertälje mästare efter 4-3 i matcher) 

____________________________________________________________________
MATCHEN DIREKT: 

SLUT: 92-80 

END Q3: 65–54 
Den här perioden tillhörde helt Södertälje som nu är mycket nära sitt andra raka SM-guld. Norrköping får inte den leverans från samtliga spelare som man behöver och när även John Roberson börjar hitta rätt, 20 poäng så här långt, så är hemmalagets ledning med elva poäng fullt rättvis. 

HALVTID: 48-40 
Södertälje i förarsätet efter matchens första del. Välförtjänt även om Norrköping gör det bra, mycket tack vare Jermont Horton som skjutit i 13 poäng. I Södertälje leder Martin Pahlmblad styrkorna med 15, följt av John Roberson på 13. Anmärkningsvärt att Toni Bizaca, som satte 31 poäng i torsdags, sköt i sina första poäng med mindre än minuten kvar. 

END Q1: 18–17 
Tokladdad stämning både på läktarna och hos spelarna ute på planen, syns och känns tydligt att det är mer på spel än tidigare. Jämn inledning där Södertälje leder med 18-17 efter den första perioden. Jermont Horton med 6 poäng för Norrköping. I hemmalaget har Martin Pahlmblad skjutit i 9. 


14.59: Då var vi strax igång. Inga skrällar i startfemmorna. Södertälje med Borg, Roberson, Pahlmblad, Sene och Bizaca. Norrköping startar med Walker, Horton, Jeromanovs, Hampton och Kjellbom. 

För övrigt måste ljudanläggningen här bytas ut. Han som sjöng nationalsången förtjänar bättre. 

14.32: Med mer än en halvtimme kvar är det fullsatt i Täljehallen. Lär bli en härlig inramning, ett hundratal fans från Norrköping på plats bakom gästernas bänk.

Dela inlägget