Flera nya lag i Basketligan

Basketligan dam får tre nya lag och Basketligan herr får ett nytt lag. Akropol, Alvik och 08 Stockholm tar steget från Basketettan till Basketligan dam. KFUM Umeå Bskt, tvåa i Superettan, tar klivet upp till Basketligan herr. 

Säsongen 2014/14 spelas Basketligan dam med tolv lag och Basketligan herr med elva lag. Eskilstuna Basket lämnar Basketligan dam, de övriga nio lagen från säsongen 2013/14 är kvar. 

I Basketligan herr blir samtliga tio lag från säsongen 2013/14 kvar och så tillkommer KFUM Umeå Bskt. 
– Det är mycket glädjande att flera föreningar är beredda att ta steget upp i svensk baskets högsta ligor, säger Mats Carlson, ordförande i Tävlingsutskottet som granskat alla föreningar i samband med anmälan till säsongen 2014-2015.
– Gemensamt för de fyra föreningar som nu tar steget upp är att deras anmälningar föregåtts av ett gediget arbete på hemmaplan. Alla är väl införstådda med att skillnaden mellan Basketligan och Basketettan fortfarande är stor även om införandet av Superettan bidragit till att minska skillnaden. 

Spelas med tolv lag 
Att tre lag tar steget upp i Basketligan Dam kommande säsong innebär att denna kommer att bestå av tolv lag. Efter utredning av TU och beslut av Förbundsstyrelsen i december 2013 bestämdes att antalet lag i Basketligan dam från och med säsongen 2015/16 ska vara tio. 

De fyra sist placerade lagen i Basketligan Dam 2014/15 kommer att spela ett kval tillsammans med de två högst placerade lagen i Superettan Dam om två platser i Basketligan Dam säsongen 2015-2016. Detta innebär att varje match kommer att bli mycket betydelsefull i kampen om tabellplaceringar. De lag som nu tar steget upp, 08 Stockholm, Akropol och Alvik, är alla lag som tidigare haft lag på denna nivå och vet vad det innebär. 

Möts tre gånger 
För Basketligan Herr innebär KFUM Umeå Bskt deltagande att ligan kommer att bestå av 11 lag som kommer att mötas tre gånger i grundserien. KFUM Umeå Bskt kom tvåa i Superettan Herr och har ett mycket intressant lag. Basketen i Umeå är på stark frammarsch och i Basketligan Dam tog Udominate sig till semifinal den gångna säsongen. 
– Tävlingsutskottet har följt ligalagen under många år och för varje år blir kvalitén högre i allt. Alla inser att vi befinner oss i en tuff ekonomisk verklighet men föreningarna har anpassat sig till detta. Den gångna säsongen har inneburit ett lyft för basketen i Sverige med dramatiska och publikfyllda slutspel på både dam och herrsidan. Superettan Herr var en succé och med dessa nya ligalag ser jag med tillförsikt fram mot säsongen 2014-2015, säger Mats Carlson i ett pressmeddelande. 


(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget