Slutspelet skakas en av ny spelskandal

En ny misstänkt spelskandal skakar Basketsverige. Minst ett tiotal matcher kan vara uppgjorda, kanske ännu fler. 

Slutspelet i Basketligan pågår för fullt, men allt går eventuellt inte rätt till i alla matcher. Igår avslöjade Sportbladet att Svenska Basketbollförbundet uppmärksammats på nya misstänkta matcher i ligan och har startat en utredning. 
– Vi har fått information och den har vi fört vidare till Svenska Spel och polisen. Vi ser mycket allvarligt på påståendena. Men i fallet med domare ett och två vet vi otroligt mycket mer detaljer. Att säga att det är en ny spelskandal kan man inte göra än, säger ordförande Hans von Uthmann till tidningen. 

Basketsverige.se kan idag avslöja att det rör sig om ett stort antal matcher där ett mycket avvikande spelmönster gott att urskilja. 

På mycket kort tid, ofta väldigt nära matchstart, har det varit oddsrörelser som i princip aldrig någonsin synts till tidigare under säsongen. Och det har inte varit några små rörelser, utan så pass stora differenser att också erkända proffsspelare reagerat kraftigt. 
– När en lina rör sig runt tio-tolv poäng sista timmen helt utan anledning, då vet man att allt inte står rätt till, säger en spelare som vi varit i kontakt med.

Fokus på antalet poäng 
I första hand har man inte riktat in sig på vilket lag som ska vinna eller förlora, utan här har man istället fokuserat på hur mycket eller lite poäng det ska bli i en specifik match. 
– Varje gång det har hänt, att överspel spelats som bara den, så har det varit sjukt mycket fouls. Lagfouls direkt och så, medan motsatta vid underspel. 

Då flera välkända spelbolag, till exempel Svenska Spel, efter de senaste årens skandaler valt att inte erbjuda spel på Basketligan, så har man nu i stället tagit sig till den asistatiska marknaden där man också kan få in betydligt större volymer än hos vanliga traditionella spelbolag som Unibet, Betsson och Nordicbet. Signifikativt för de asiatiska aktörerna är att man justerar sina odds efter hur mycket pengar som kommer in på en viss sida, och inte efter vad de själva satt för odds och tror om matchen. 

Den gemensamma nämnaren i de matcher som misstänks vara uppgjorda, är en av domarna. Domaren klassas som en av Sveriges främsta, och har dömt flera slutspelsmatcher. Om det blir fler matcher för honom är i skrivande stund oklart enligt Sportbladet
– Vi får lämna de nya uppgifterna till domarkommittén så får de ta ställning, säger von Uthmann till tidningen och fortsätter: 
– Vi arbetar vidare med frågan och ska se vad vi kan få fram. Men i det förra fallet har vi jätteklara fakta, här vet vi ingenting. Men jag vill understryka att vi ser mycket allvarligt på det. 

När två andra domare stängdes av förra året var den nu utpekade domaren en av de drivande i kritiken mot förbundet, men om han finns med i utredningen som startat den här gången vill von Uthmann inte kommentera. 

Två semifinaler kan vara uppgjorda 
Vi kan idag avslöja att den senaste matchen där det förekommit ett mycket märkligt spelmönster timmarna innan start, är tisdagens semifinal i Täljehallen där Södertälje Kings slog Uppsala Basket med 86-85. I sig inget märkligt resultat vid en första anblick, men då ska man veta att mindre än timmen innan matchen skulle starta, kom det in onormalt mycket pengar på att det skulle sluta med en hel del poäng. 

Under hela dagen hade spelbolagen och spelarna enats om att runt 148-149 poäng var rimligt, men sedan smällde det till rejält och totalen sköt i höjden. För att strax innan matchstart ligga på 156-157 poäng, vilket är väldigt ovanligt då ingen ny skade- eller sjukdomsinformation fanns tillgänglig. 

Även den andra semifinalmatchen i Täljehallen som spelades 9 april där Södertälje mirakulöst vände och vann med 86-81, kan vara uppgjord. Då precis som i tisdags kom det in mycket stora volymer på överspel kort innan matchstart. 
– Match två i Södertälje var ju garanterat fixjobb. Linan stack typ tolv poäng sista timmen, säger den spelare vi varit i kontakt med. 

Detta är bara två av alla de matcher under våren där det misstänks ligga oegentligheter bakom. Våran kartläggning visar att det finns minst sex-sju matcher till där det kort innan matchstart kommit in stora volymer på ett visst spel. 

Här kan du läsa Sportbladets artikel i sin helhet. 


(Fotnot: Vi har bestämt att det inte kommer finnas möjlighet att kommentera denna artikel)

Dela inlägget