Fotograf: Svenska Basketbollförbundet (montage)

Här är bruttotruppen till VM-kvalet

Nästa upplaga av Basket-VM spelas 2023. Herrlandslaget inleder nu resan mot mästerskapet, med ett förkval i augusti. Flera SBL-spelare finns med i bruttotruppen.

Förbundskapten Hugo Lopez har tagit ut 17 spelare som kan bli aktuella att spela förkvalet, och det är en trupp där nya namn tar plats bredvid landslagets stomme av spelare de senaste åren.
– Vi tänker att detta läger blir ett utmärkt tillfälle att titta på lite yngre killar som inte varit med förut. Att låta dem komma in tillsammans med de flesta ur vår stomme ger dem en bra chans att visa vad de kan bidra med, och ger dem en möjlighet att få känna på tempot och intensiteten, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Sverige spelar kval till det stora VM-kvalet som inleds i november. I förkvalet lottades man mot Portugal och Österrike (som valde att ej delta, och Luxemburg tog deras plats istället), och förkvalet spelas i portugisiska staden Matosinhos mellan 12-19 augusti.

17 spelare är kallade till samlingen och träningslägret i Södertälje som inleds 2 augusti. Där blir det en veckas läger innan avfärd till Portugal den 9 augusti. Tolv spelare kommer att tas ut och åka med till kvalmatcherna.

I den uttagna bruttotruppen finns det flera debutanter med, som utmärkt sig i SBL Herr och på college de senaste åren. SM-guldvinnaren Felix Terins, de två senaste säsongernas vinnare av utmärkelsen Årets Stjärnskott, Barra Njie och Pelle Larsson, samt Nässjös David Höök är kallade till träningslägret. Dessutom är Mattias Markusson (1996, Loyola Marymount University) kallad till seniorlandslaget för första gången. Norrköping Dolphins nyförvärv Nathan Dawit är även han med.

Tillbaka i landslaget är dessutom Marcus Eriksson som senast spelade med herrlandslaget 2018, i just VM-kvalet. De senaste åren har Euroleague-spel gjort att han ej kunnat delta i EM-kvalfönstren i november och februari.

Thomas Massamba, den aktiva spelare med flest landskamper (124), är inte kallad till den kommande samlingen.
– Thomas är en spelare vi vet var vi har, och som vi vet alltid ställer upp och alltid levererar. Detta fönster har vi kommit överens om att han står över och låter yngre förmågor ta plats, men han är fortsatt uttagningsbar, förklara Fredrik Joulamo.

Följande spelare är kallade till VM-kvalfönstret 1 – 19 augusti 2021:
Denzel Andersson, Charles Barton Jr, Simon Birgander, Tobias Borg, Chris Czerapowicz, Nathan Dawit, Marcus Eriksson, Ludvig Håkanson, David Höök, Pelle Larsson, Alexander Lindqvist, Johan Löfberg, Mattias Markusson, Barra Njie, Melwin Pantzar, Nicholas Spires och Felix Terins.

Kommande schema:
2 augusti: Samling i Södertälje
2-8 augusti: Träningsläger i Södertälje, Täljehallen
9 augusti: Resdag till Portugal
12 augusti: Sverige-Portugal, 20.00 (svensk tid)
14 augusti: Luxemburg-Sverige, 20.00 (svensk tid)
16 augusti: Portugal-Sverige, 20.00 (svensk tid)
18 augusti: Sverige-Luxemburg, 20.00 (svensk tid)

Förutsättningar VM-kval
Sverige spelar förkval till VM-kvalet. Herrlandslaget i Grupp C tillsammans med Portugal och Luxemburg. Förkvalet består av 4 grupper med 3 lag i varje grupp, där de två högst placerade i varje grupp kvalificerar sig till VM-kvalet.

Vid kvalificering, så spelar Sverige VM-kval under följande tre fönster: 22-30 november 2021, 21 februari-1 mars 2022, 27 juni-5 juli 2022.

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget