Fotograf: Bildbyrån (montage)

Semifinal 3:7: Jämtland vs Södertälje

Pressen ligger på Jämtland Basket när semifinalserien mot Södertälje BBK nu flyttat till Östersund. Tisdagens tredje semifinal ser du bäst på SBL Play – uppkast klockan 19.34!

🏀 JÄMTLAND BASKET 🆚 SÖDERTÄLJE BBK
🏆 Semifinal 3:7
📆 Tisdag 11 maj, kl 19.34
🏠 Östersunds Sporthall, Östersund
📺 SBL Play (sändningen startar kl 19.25)
💻 Livestatistik

Jämtland har varit med länge i både första och andra semifinalmatcherna mot Södertälje utan att lyckas knipa en seger på bortaplan. Nu vänder serien hem till Östersund för match tre och fyra, och Jämtland behöver vinna båda matcherna för att på allvar komma in i serien och hålla finaldrömmarna vid liv.
– Vi är fullt medvetna om läget och kommer att fightas för att jämna ut serien. Vi behöver vinna våra hemmamatcher och ta en bortamatch. Om det innebär i match 1,2,5 eller 7 är av mindre betydelse, säger Jämtlands tränare Adnan Chuk.

För att lyckas rubba seriesegrarna från Södertälje krävs förstås att Jämtland kommer upp nära sin maxnivå och att man kan förändra matchbilden något. Jämtland har hittills inte släppt till många returer under den egna korgen, och behöver utnyttja det till fler snabba spelvändningar för att inte låta Södertälje hinna sätta upp sitt halvplansförsvar.

Södertälje har hittills inte själva varit särskilt intresserade av snabba uppspel vilket innebär att Jämtland kan gå hårdare på offensiva returer utan större risk.

Södertälje har hittills och framförallt i den andra semin skjutit fler straffkast än Jämtland. Jämtland behöver vända statistiken genom bestämdare attacker i anfallet, och undvika onödiga fouls inte minst fouls på trepoängsskotten.

Jämtland behöver också hitta rätt i sitt annars täta försvarsspel där inte minst Södertälje-guarden Trevin Parks har varit svårstoppad speciellt i de sista 5-8 sekunderna av anfallen. Dessutom behöver Jämtland fler som producerar framåt och hemmaplanen kan förstås hjälpa till här. Jämtland är obesegrade i Sporthallen i år och kan med en seger ikväll tisdag få serien att svänga över till sin fördel.
– Vi behöver komma upp en nivå till över en hel match och spela varje spelmoment med fullt fokus och intensitet. Vi är rätt medvetna om vad vi behöver göra bättre och lyckas vi, så finns det alla möjligheter att komma in i den här serien på allvar, säger Adnan Chuk.

Text: Jämtland Basket

Efter att ha haft förmånen att inleda semifinalserien med två matcher på hemmaplan reser Södertälje upp till Jämtland, för att spela två bortamatcher. Södertälje lyckades väl med att kapitalisera på sin hemmaplansfördel och leder serien med 2-0, men två tuffa möten väntar i Tegeltemplet, där Jämtland kommer att göra allt för att försvara sin hemmaplan.
– Varje match är ny och vi ser framför oss en helt ny matchbild på tisdag. Det är deras hemmaplan, de kommer verkligen komma redo. Och vi måste verkligen matcha deras intensitet och energi, som jag tycker att vi har gjort bra under de här två matcherna. Jag tycker att det tillsammans med försvaret och returtagningen är därför vi vinner de inledande matcherna, säger Södertälje-tränaren Ludwig Degernäs och berättar kring måndag vid lunchtid om dagen i övrigt:
– Vi tränar här på hemmaplan och sen så flyger vi i eftermiddag, klockan 17.55. Vi har lite videogenomgång och sen så sätter vi oss i bilarna. Det tar bara en timme, vi bestämde tidigt tillsammans att vi vill flyga, detta för att spara kroppar och inte sitta i en lång bussresa.

Han uttrycker en blandning av respekt för motståndarna och tilltro till sitt eget lags förmåga att fortsätta på vinnarspåret i slutspelet, med hjälp av självförtroende och motivation:
– Det är viktigt att vi kollar på saker från förra matchen och gör lite ändringar till matchen i morgon (läs tisdag). Men det handlar mycket om saker vi har gjort under hela säsongen också, det är där vi hittar också vårat självförtroende, när vi spelar vårat spel. Så att om vi fortsätter att kontrollera tempot och spelar med intensiteten och energin och tar hand om returerna så tycker jag om våra chanser. Men det gäller fortfarande att vara motiverad och hungrig, det tror jag är jätteviktiga komponenter, för utan det är det svårt att spela.

– Jag förväntar mig väl att Adnan (Chuk) och Markos (Kiriakidis) kommer att lägga upp nån fin taktik för dom, det är två väldigt förberedda coacher som kommer försöka göra det så svårt som möjligt för oss. Sen tycker jag att R.T. (Guinn) har varit suverän de här matcherna och han kommer ännu mer synas under de här matcherna, så att R.T. blir en nyckel att ha koll på, för han är jätteviktig för deras lag.

Sedan Viktor Gaddefors återvände efter sin handskada är laget fulltaligt igen, så även i tisdagen match – så när som på en spelare:
– Simon Skott är på hemmaplan, men resten av laget åker upp. Simon har skola som han måste gå i, så vi åker med tio stycken. Jag tycker att grabbarna ändå känns fräscha i kroppen, vi kommer resa bra, vi kommer bo bra. Så när bollen går upp, då ska vi vara redo att spela och om vi är redo tycker jag verkligen om våra chanser. Vi åker upp för att vinna, det ska man göra i varje match, avslutar Degernäs.

Text: Lina Agnemar (Södertälje BBK)

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Jämtland kan ställa upp med bästa möjliga lag.

Södertälje har åkt till Östersund med tio spelare. Simon Skott är den ende som inte är med.

LÄS MER HÄR: 🔗
Jämtlands hemsida inför matchen
Södertäljes hemsida inför matchen

Dela inlägget