Fotograf: Bildbyrån (montage)

Kvartsfinal 3:5: Jämtland vs Luleå

Ny, tuff match väntar i kväll när norrlandsduellen mellan Jämtland Basket och BC Luleå fortsätter med den tredje kvartsfinalen. Matchen ser du självklart på SBL Play – uppkast klockan 18.04!

🏀 JÄMTLAND BASKET 🆚 BC LULEÅ
🏆 Kvartsfinal 3:5
📆 Tisdag 27 april, kl 18.04
🏠 Östersunds Sporthall, Östersund
📺 SBL Play
💻 Livestatistik

Jämtland lyckades ganska komfortabelt lägga beslag på match två i den jämna kvartsfinalserien mellan Luleå och Jämtland och nu är serien vidöppen. Match tre och fyra spelas i Östersund och lagen får en extra resdag och förberedelsetid när man byter spelort.

Jämtland har lyckats rulla på flera spelare där ingen har passerat 30 minuter i någon av de två inledande matcherna, vilket kan vara viktigt i en lång serie. Under tisdagskvällen kan man lätt räkna med två lag som kommer att vara förberedda, laddade och där coacherna försöker hitta något liten fördel som går att skruva på.

Som väntat har Jämtland i de två inledande matcherna varit framgångsrika i returtagningen och spelet runt korgarna, medans Luleås distansskytte var avgörande i den första kvartsfinalen. Jämtland har haft en fin vår och är fortfarande obesegrade på hemmaplan, men behöver vara kliniskt noggranna i försvarspositionerna för att hålla nere Luleås skickliga offensiva spelare.
– Att kunna bibehålla momentum och stanna länge i perioder under matcherna där vi har flyt och avbryta negativa trender snabbt genom att tro på det vi gör och fokusera på genomförandet är ju grunden. Och – för att lyckas behöver vi kommunicera med varandra hela tiden. Vi löste situationer bättre i match två genom att varna varandra tidigare och oftare – inte minst i screen-situationerna. Man kan spekulera kring olika matchbilder, men det kommer oftast ner till arbetsinsats och närvaro ute på planen särskilt under slutspel och när det är två så jämna lag som möts, säger Jämtlands tränare Adnan Chuk.

Tisdagens tredje kvartsfinal spelas redan klockan 18 för att inte krocka med den femte och avgörande finalmatchen i SBL Dam mellan Alvik och Luleå Basket senare på kvällen.

Text: Jämtland Basket

Försvar, försvar och returtagning. Det är BC Luleås fokus inför den tredje kvartsfinalen mot Jämtland Basket.
– Vi vet att vi kommer behöva spela riktigt bra för att vinna, säger tränaren Peter Öqvist.

Det är utjämnat i kvartsfinalserien mellan BC Luleå och Jämtland Basket. Nu har Luleålaget rest ned till Östersund för match tre och fyra. Och då är det solklart vad som står i fokus: Försvarsspel och returtagning.
– Tuff uppgift! Hemmaplansfavören har tippat över nu och det är vi som behöver nypa en här nere i Östersund. Allra helst redan i kväll. En absolut nyckel är returtagningen. Att vi minimerar eller håller deras andrachanser korta. Det är en väldigt avgörande faktor, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

I den andra kvartsfinalen, som BC Luleå förlorade, fanns det stora förbättringsområden.
– Vi är inte riktigt nöjda med vår defensiv. Vi gör för många misstag och kommer inte upp i den aggressivitet och intensitet som vi behöver. Defensivt finns det förbättringspotential hos oss. Stärker vi oss själva i försvar, gör ett bättre jobb i defensiv returtagning så har vi potential att få bättre flöde i anfall, säger Öqvist.

Hur mycket hinner du justera mellan matcherna?
– Man hinner göra små justeringar. Det är en balansgång hela tiden. Börjar man att rådda för mycket så får du spelare som springer runt och tänker där ute. Det är inte effektivt för resultatet och prestationen utan det gäller att gör små förändringar som ger ett stort resultat”.

Den tredje kvartsfinalen spelas under tisdagen i Östersunds Sporthall. BC Luleå hoppas göra som så många gånger förr – studsa tillbaka efter en förlust.
– Vi har varit bra på det även denna säsong. Vi vet att vi kommer behöva spela riktigt bra för att vinna. Men vi har lyft oss tidigare och vet vilka förändringar vi känner kommer vara avgörande och vad vi kommer behöva göra. Sen är det bara att kasta upp bollen och köra.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Jämtland väntas ställa upp med bästa möjliga lag. Cyril Langevine utgick senast, men ska vara fullt redo i kväll.

Luleå ser också ut att mönstra ordinarie manskap.

LÄS MER HÄR: 🔗
Jämtlands hemsida inför matchen
Luleås hemsida inför matchen

Dela inlägget