Fotograf: Bildbyrån (montage)

Kvartsfinal 1:5: Södertälje vs Umeå

Det har äntligen blivit dags för den inledande kvartsfinalmatchen, i bäst av fem, mellan Södertälje BBK och Umeå BSKT. Matchen ser du givetvis på SBL Play – uppkast klockan 20.04!

🏀 SÖDERTÄLJE BBK 🆚 UMEÅ BSKT
🏆 Kvartsfinal 1:5
📆 Onsdag 21 april, kl 20.04
🏠 Täljehallen, Södertälje
📺 SBL Play
💻 Livestatistik

Södertälje vann grundserien och har därmed hemmaplansfördel genom hela slutspelet, vilket innebär att de två första kvartsfinalmatcherna och en eventuell femte spelas i Täljehallen.
– Det är det här man fajtas för under grundserien och spelarna har sagt att de vill ha hemmaplansfördel i ett slutspel, det har vi nu och det är viktigt att vi tar vara på det också. Jag tror att många, speciellt de rutinerade spelarna, har väntat på den här tiden. De vet ju att i slutspel måste man prestera för att lyckas och ta sig så långt som möjligt. Alla är motiverade att sätta igång, säger Södertälje-tränaren Ludwig Degernäs.

Södertälje har haft otur med skador och sjukdom på sistone och så sent som efter matchen mot Fryshuset Basket i fredags kväll fanns det frågetecken kring tre spelare inför kommande kvartsfinal. Glädjande nog berättar Degernäs att två av dem är friska efter sjukdom och kommer att spela i kväll:
– Vi fick ju tillbaka Anton (Gaddefors) i träningen här i söndags och i måndags kom Lazar (Radosavljevic) tillbaka i träning (båda har varit sjuka). Viktor (Gaddefors) är fortfarande borta (fortsatt skadad). Men då är i alla fall de grabbarna på plats och vi ska vara redo att kunna prestera. Vi får testa dem lite mer, men både Anton och Lazar är rutinerade och professionella, så de kommer vara redo att spela, hur mycket minuter vi kommer ge dem är oklart här och nu. Det viktigaste är att de är mentalt redo och det är de – det känns bra.

Umeå ställer vad han vet upp med full trupp och kommer naturligtvis göra allt för att utmana serievinnaren, så även om han känner sig trygg med sitt eget lag gör han också klokt i att respektera motståndarna och inte slappna av minsta lilla.
– Jag känner mig bekväm med att vi kommer komma väl förberedda inför matchen. Sen så vet jag att Umeå kommer komma ut från början och fajtas, det är ett lag som aldrig ger upp. Det är viktigt att vårat fokus hänger med i fyrtio minuter och att vi kontrollerar matchbilden. Nyckeln under hela säsongen har varit att kontrollera tempot, det blir viktigt, säger Degernäs och fortsätter:
– Nathan Dawit, deras landslagsspelare, är en av ligans bästa skyttar, det är viktigt att vi kontrollerar Dawit. Sen så deras två spanjorer, Guim (Exposito) och (Maxim) Esteban, blir också viktiga för dem. Men överlag, man spelar mot laget Umeå som tycker om att ändra mycket i försvaret, mycket olika försvar, det gäller att vi har bra fokus och reagerar när de byter försvar.

För Södertälje är slutspel näst intill en självklarhet och omgivningens förväntningar är höga, så en viktig del är att kunna hantera och kanske till och med njuta lite av pressen som kommer med favoritskapet.
– Slutspel är alltid speciellt, men det är också det som är det kittlande i det här. Det känns som man har varit med – jag vet inte hur många slutspel under Vedran (Bosnic) och så, det är många i rad – och de flesta åren går man in som favoriterna i ett slutspel. Det tyder ju på att man har gjort det bra, att klubben är där vi vill vara och det ska man vara stolt över. Men också så är det en press och det är någonting man måste tycka om, att gå in som favoriter i ett slutspel, säger Degernäs.

Text: Lina Agnemar (Södertälje BBK)

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Södertälje saknar Viktor Gaddefors, men får tillbaka både Lazar Radosavljevic och Anton Gaddefors efter sjukdom.

Umeå ser ut att kunna ställa upp med bästa möjliga manskap.

LÄS MER HÄR: 🔗
Södertäljes hemsida inför matchen
Umeås hemsida inför matchen

Dela inlägget