Fotograf: Isac Solinaw / SBBF

Sverige avslutade med flaggan i topp

Sverige avslutade under måndagen EM-kvalet med en vinst mot Nederländerna, 74-59. Trots att Sverige inbördes är bättre än Nederländerna, och bara en poäng sämre än Turkiet, är det blågult som drar det korta strået i kvalgrupp D.

– Vi är nöjda med vinsten men vi är inte nöjda med resultatet av kvalet, säger Chris Czerapowicz.

I en match utan betydelse, där det på förhand redan var klart att Nederländerna avancerar och Sverige inte kan påverka sitt öde, märktes det både på matchens intensitet och i coachernas spelarrotation att det inte stod något på spel. Särskilt Nederländerna, som stod för en storartad vinst över Kroatien på lördagskvällen för att säkra sin EM-biljett, hade svårt att vakna när de öppnade samtliga perioder svagt.

I period ett, två och tre lyckades de orangea klättra tillbaka, hitta sitt spel och jämna ut på poängtavlan, men när Sverige i mitten av fjärde drog iväg till en tiopoängsledning hade Nederländerna slut på svar.
– Vi fortsatte vara positiva. Det visar vilken nivå vårt spel kan ha och jag tycker att vi verkligen levererade i fjärde perioden, säger Czerapowicz.

Över tre kvalfönster klev Czerapowicz och Tobias Borg fram som Sveriges viktigaste spelare, när de inte bara vara tillgängliga i alla sex matcher utan även var nyckeln när Sverige spelade som bäst. Mot Nederländerna var Czerapowicz återigen poängbäst med 19 poäng, medan Borg stod för 11 poäng tillsammans med sitt sedvanliga försvarsspel.

Nederländernas bästa vapen var, precis som i förra mötet, straffkastet. Men efter att ha fått skjuta elva straffar i första halvlek blev det bara fyra i tredje perioden och noll i den fjärde, vilket gjorde att deras offensiv stannade upp helt och hållet.
– Det var inte lätt att angripa den här matchen efter den smällen vi fick i lördags kväll när vi åkte ut. Men vi ville tillbaka in på golvet och vinna en till match för Sverige, säger svenske förbundskaptenen Hugo Lopez.

I en grupp där Sverige hade sämst odds att gå vidare var det i slutändan så, så nära att svenskarna skrällde. Ett poäng mot Turkiet eller två poäng i första matchen mot Nederländerna kan ha fällt avgörandet för Sverige. Men ett kval är ett kval och alla kan inte kvalificera sig till slutspelet. Nästa gång vill Sverige ta vara på chansen när den ges.
– Vi lärde oss att vi aldrig kan slappna av, oavsett vad. Vi kan inte vänta tills vi är på hälarna och behöver resultat från andra lag att gå vår väg. Nästa gång får vi se till att bli klara med jobbet tidigt så att vi inte sitter i den här positionen, avslutar Czerapowicz.

https://twitter.com/i/status/1363946315445633031

MATCHFAKTA: EM-KVAL GRUPP D
Sverige–Nederländerna 74–59

(23–17, 16–20, 18–16, 17–6)
Poäng, Sverige: Chris Czerapowicz 19, Tobias Borg 11, Melwin Pantzar 9, Simon Birgander 8, Charles Barton Jr 8, Jonas Jerebko 7, Thomas Massamba 6, Denzel Andersson 4, Adam Rönnqvist 2.
Nederländerna: Emmanuel Nzekwesi 11, Keye van der Vuurst de Vries 10, Yannick Franke 9, Luuk van Bree 7, Johan Willem van Zegeren 6, Jito Kok 6, Boy van Vliet 4, Roeland Schaftenaar 3, Olaf Schatfenaar 3.

Text: Basketlandslagen.se

Dela inlägget