Fotograf: Isac Solinaw, SBBF

15.00: Inför Turkiet-Sverige

I eftermiddag väntar en sådan värdematch som bara uppstår någon gång då och då. Sverige kan kvalificera sig för sitt första EM sedan 2013. Se matchen på TV10/Viaplay – uppkast klockan 15.00!

🏀 TURKIET 🇹🇷🇸🇪 SVERIGE
🏆 EM-kval
📆 Lördag 20 februari, kl 15.00
🏠 Besiktas Akatlar Arena, Istanbul
📺 TV10/Viaplay
💻 Livestatistik

I returmötet i kvalgrupp D är insatsen en plats i EM 2022. Kroatien är redan klara för avancemang, men de sista två platserna står mellan Nederländerna, Turkiet och Sverige. En ska bort. Matchen spelas i en bubbla, precis som den gjorde i senaste kvalfönstret i november, bekvämt nog för turkarna förlagd till Istanbul.

Vem kan glömma senast de här två lagen möttes? Då, i samma kval för nästan exakt ett år sedan, sattes ett svenskt publikrekord i Globen och Ludvig Håkansson stänkte trepoängare som aldrig förr. Under lördagens match kommer varken publik eller Ludvig Håkansson att närvara, men lagmaskinen Sverige har fått ett välkommet tillskott som tillför spetskompetens av högsta kvalitet.

Allt strålkastarljus i det svenska landslaget riktas mot Jonas Jerebko. Han är den mest meriterade svenske herrspelaren genom tiderna, och nu återvänder han till spel i landslaget efter åtta års uppehåll. När NBA och Euroleague tidigare stått i vägen för landslagsspel är nu Jerebko tillfälligt klubblös, vilket öppnar för en efterlängtad comeback.

Det senaste skottet Jerebko sköt i en blågul dräkt var en trepoängare i slutsekunderna mot Italien, i gruppspelet under EM 2013 i Slovenien. Det var också senast Sverige deltog i ett EM-slutspel.

Hans motpart i Turkiet, Shane Larkin, har även han en lång meritlista, men den innehåller betydligt färre landskamper. Han gjorde sin debut i förra kvalfönstret, i november 2020, med en lågmäld insats mot Kroatien, men två dagar senare mot Nederländerna levererade han 23 poäng och 9 assist i en tvåpoängsvinst. Larkin har byggt upp ett rykte som EuroLeagues vassaste spelare de senaste säsongerna och idag behöver han leva upp till det.

Turkiet måste vinna den här matchen för att hålla hoppet om EM 2022 vid liv. De spelar på hemmaplan mot ett lag som ligger hela 40 placeringar längre ner på världsrankingen. Men de har också höga förväntningar, där kvalificering är ett absolut krav i en nation där medaljer i slutspelet är ett realistiskt mål. En förlust mot Sverige, och brist på avancemang, skulle innebära ett historiskt nederlag. Ingen tvivlar på Turkiets talang och högstanivå, men under pågående kval har de underlevererat.

Av någon anledning har Turkiet haft det märkligt svårt mot Sverige i modern tid. Förutom den rafflande vinsten för ett år sedan blev det även två år dessförinnan en överraskande svensk vinst i ett sekunddrama. Kan Sverige upprepa bragden en tredje gång?

Tre spelare från SBL finns med i det svenska laget: Adam Rönnqvist och Denzel Andersson från BC Luleå, och Norrköping Dolphins Adam Ramstedt. Tyvärr tvingades Nathan Dawit (Umeå BSKT) tacka nej på grund av en skada.

Text: Basketlandslagen.se

Dela inlägget