Fotograf: Montage

Inför: Södertälje BBK vs Köping Stars

Matcherna duggar tätt för Södertälje BBK. Under fredagskvällen har det blivit dags för veckans andra match när Köping Stars gästar Täljehallen. Matchen sänds live på SBLPlay.se – uppkast klockan 19.04!

🏀 SÖDERTÄLJE BBK 🆚 KÖPING STARS
🏆 SBL Herr
📆 Fredag 22 januari, kl 19.04
🏠 Täljehallen, Södertälje
📺 SBL Play
💻 Livestatistik

Södertälje BBK fortsätter att vinna. I onsdags kom tionde raka segern när Borås Basket utmanövrerades med 97-73.
– Vi kändes väldigt stabila och grabbarna fortsätter spela bra försvar och har fint självförtroende där ute på banan. Vi håller dem på 30 poäng i första halvlek, det tycker jag visar på en styrka i vårt lagförsvar, att vi återigen håller ett lag under 80 poäng. Sen hade vi 24 assist och bara nio turnovers, det betyder att vi tar hand om bollen och spelar osjälviskt i anfall, det ska vi ta med oss, säger SBBK-tränaren Ludwig Degernäs.

Köping har ett rutinerat lag med den amerikanska guarden Cleveland Alan Jackson Jr, eller C.J. Jackson som han också kallas för, i spetsen. Han snittar 17.5 poäng och 4.7 assist per match. Bakom CJ är det Craig Victor Il som gör flest av poängen i Köping, den 205 centimeter långa forwarden snittar 17.7 poäng och han är dessutom Köpings bästa returtagare med 7.0 returer per match.
– Köping har en väldigt bra och solid första-femma, men de har även spelare med erfarenhet som kommer från bänken, där har de kanske en djupare trupp än vad vi har. De bygger mycket av sitt spel på C.J. Jackson, som jag skulle säga är en av ligans bästa spelare, säger Degernäs.

I Köping hittar vi även skarpskytten Niklas Larsson som har gjort närmare 300 matcher i SBL och som finns med i förbundskapten Hugo Lopez bruttotrupp inför EM-kvalmatcherna mot Turkiet och Nederländerna i februari. En annan i Köping som är uttagen i landslaget bruttotrupp är Alexander Larsson. Han var skadad i inledningen av säsongen men har nu hunnit med sju matcher för Köping och den 207 centimeter långa centern snittar 9.6 poäng och 5.0 returer per match.

Alexander Larsson har Södertälje som moderklubb och förutom att spelat hela sin ungdom i föreningen har han även två säsonger i SBL med herrlaget. En annan med SBBK-koppling i Köping är Michiel Petersen, som säsongerna 2015-2016 och 2016-2017 spelade för SBBK i SBL.
– Kul att Alexander är tillbaka, han är såklart viktig för dem. Men även Niklas Larsson, viktigt att han inte får ta öppna skott i transition. Det är också en av nycklarna för oss att hantera deras transition, att vi istället ska tvinga dem spela 5-5 mot oss. Köping är även väldigt bra på att ta offensiva returer och är starka under korgarna, så det blir viktigt för oss att den fighten, säger Degernäs.

Sedan Södertälje mötte Köping senast har de värvat den amerikanska guarden Jonah Mathews. Han kommer direkt från spel på college, för University of South California. Han gjorde sin första match i Köping mot Norrköping förra fredagen. Det blev förlust för Köping, men Jonah Mathews stod för 25 poäng och 5 returer i premiären.
– Vad jag har sett av honom och från vår scouting så verkar han vara en väldigt kvalitativ spelare. Men för oss handlar det mycket om att lyckas ladda om och fokusera på vårt spel. Kommer vi redo och fokuserade och kontrollerar matchen som vi gjorde i söndagsmatchen mot BC Luleå och senast mot Borås då är jag trygg att vi har goda chanser att vinna mot Köping, säger Ludwig Degernäs.

Text: Rikard Aspegren (Södertälje BBK)

Södertälje BBK har imponerande tio raka segrar och toppar Svenska Basketligan när Köpings Stars i kväll kliver ut på golvet i Täljehallen.
– Vi är det perfekta laget att bryta deras segersvit, menar en spelsugen Craig Victor II som tar på sig Köping Stars linne efter fotskadan. En seger skulle också ge oss en härlig ”boost” inför andra halvan i ligan.

Köping Stars har efter dubbla möten mot övriga SBL-lagen avverkat hälften av grundsäsongens matcher. Det har blivit sju segrar (en på walk-over) på sexton matcher – ett facit som coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis inte är helt nöjd med:
– Det har varit en väldigt ”ryckig” säsong hittills, och vi borde ha haft med oss några fler segrar. Särskilt som vi fightats om segern i det som blivit förlustmatcher. Vi har som mest förlorat med 13 poäng.

Köping har haft en skadedrabbad första halva på säsongen, men efter torsdagskvällens träning kunde ”Jotti” Nikolaidis utlova en intakt spelartrupp inför matchen mot Södertälje.
– Får vi bara vara skadefria framöver är jag också övertygad om att vi tar fler segrar än under första halvan av grundserien, säger ”Jotti” Nikolaidis.

Inför Södertäljematchen är Ernests Kalve och Craig Victor II tillbaka och de spelar första gången med nye Jonah Mathews som svarade för 25 poäng i sin Starsdebut mot Norrköping Dolphins senast. Det var tillräckligt imponerande för att ta Jonah Mathews rakt in i Veckans Lag i SBL.

Text: Ulf Eneroth (Köping Stars)

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Södertälje ser ut att ställa upp med samma manskap som slog Borås i onsdags.

Köping får tillbaka viktige Craig Victor II efter skada, även Ernests Kalve är tillbaka i laget.

LÄS MER HÄR: 🔗
Södertäljes hemsida inför matchen
Köpings hemsida inför matchen

Dela inlägget