Fotograf: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Jason: Nyårskrönikan 2020 – coronan och skärmen

Ett smått galet och märkligt år ligger snart bakom oss och det är läge att blicka framåt mot 2021. Idag har vår gästkrönikör Magnus Jason fattat pennan och tycker till om en hel del.

Jag snörade på mig basketskorna, jag tror det var Dino Pita som hade rekommenderat dom. Dino är en kille som har koll. Det var en sådan där typisk regnruskig dag i Skene – första dagen för regionverksamheten inför uttagningar inför U15-landslaget, och jag kommer ihåg en sak tydligt från första träningen. Jag sa till David Czerapowicz och David Höök – ”Det kanske är bra om ni två håller varandra, annars blir det ingen utmaning för någon av er”.

7-8 år senare spelar Czerapowicz för Davidson i NCAA, men framförallt har hemmasonen David Höök börjar spela igen för Nässjö Basket. Och jag tror inte att en utnämning till “Årets Stjärnskott” någonsin har varit enklare. Jag träffade David på försäsongen och sa, ”Jag kommer utnämna dig till årets rookie”. För det är en imponerande fysik David har, samtidigt som han är sådär osvenskt grinig och osvensk kunna-ta-för-sig-mentalitet.

Nu under Corona-pandemin så behöver ju fler kolla på basket på TV. Jag kommer ihåg när SBL Play drog igång för några år sedan, det var med handen på hjärtat, sådär…. Men sakta men säkert så börjar produktionerna att klaffa, nuförtiden är det inte ofta som streamen slutar att fungera och kameramännen kommer faktiskt ihåg att hänga med bollen.. men kommentatorerna. Man kan tycka mycket om Jonte Karlsson, men sanningen är att han är outstanding om man jämför med några av hans kollegor. Jag klagar absolut inte på alla, men vissa av dom som kommenterar tror jag mer kommenterar innebandy eller någon annan sport. Borde inte ett av grundkraven vara att faktiskt ha en aning om vad spelarna heter? Jag kräver inte att de ska kunna en massa anekdoter som jag som basketnörd uppskattar, nej jag vill ärligt bara inte höra att Dartaye Duffin eller Johan Brändmark har bollen, dom heter för guds skull inte så. Och att få grafiken rätt på domarnas namn verkar vara en egen sport i sig.

På tal om domarna. Ni vet att vi alltid brukar klaga!? Jag tycker med vissa undantag som till exempel stackars Umeå BSKT, inte att det finns så mycket att klaga på. Mest respekt ger jag till den kvinnliga domaren Leydy Luna Gogolin, vi ska inte skicka det under mattan, det är tufft att vara kvinna i en manlig värld, men jäklar vad hon gör det bra.

Övriga noteringar
• Det är en bit från superettan till SBL! Fråga bara Omar Krayem. Från superstjärna och göra vad han vill till överkörd i sin tur av till exempel Marek Klassen och andra högpresterande SBL-pointguards.

• Jag kommer ihåg när min fru blev helt galen av ilska när hon såg Axel Nordström. Jag försökte förklara att han egentligen var en snäll kille i verkligheten, nu några år senare har både min fru Emma och Axel lugnat ner sig. Istället finns där Viktor Gaddefors med en måltavla på ryggen! Någon måste man ju tycka illa om, problemet i Viktors fall är väl att man tycker så illa om han för att han är alldeles för bra för SBL.

• Norrköpings Mikko Riipinen är årets coach i SBL! Varför då? Ödmjuk och en stark ledare i ett lag som slår i underläge, man MÅSTE älska det!

• Fryshuset måste byta sin förstafemma! Jag har sett varenda minut Fryshuset har spelat i SBL i år och problemet är detsamma varje match. Vi gräver ner oss i ett stort svart hål första 10-15 minuterna och sedan får vi se om vi orkar gräva upp oss igen. Kom igen! Det kan omöjligt vara svårt att scouta detta, spela zon, spela 1-3-1, spela matchup, foula varje play första fem, spela vad som helst men sluta gräv ner er första perioden Frysen!

• Jag har alltid älskat Nässjö vid sidan av Borås. Nu håller jag på att glida över lite åt Köping! Det är något romantiskt med småstäder som älskar basket. Sista gången jag var i Köping och skulle kolla basket så gled vi in på stadens finaste restaurang utan att vi hade bokat bord. Svaret vi fick? ”Tyvärr det finns inga bord ikväll, ni förstår det är basket i kväll så det är helt fullbokat, men ni kan få bord när matchen har startat”.

• Adam Ramstedt är alldeles för bra för SBL, frågan är om han är tuff nog för ett bra lag i Europa. Jag gillade vad jag såg i landskamperna – snälla Adam – säg att jag har fel!

• Svenska Basketbollförbundet har fått en ny generalsekreterare i Fredrik Joulamo – mycket bra säger jag. Och säger samma sak som sista fem åren, det du bedöms på är om du kan sälja sporten kommersiellt. Det kommer vara skillnaden mellan att vi nördar skriver krönikor till andra nördar, eller om vi faktiskt får ett brett genomslag. Vi kan skylla på våra landslag i all evighet, men pengar styr världen.

Vid tangentbordet
Magnus Jason

Som sann basketidiot kan Magnus vara en av dom få som sett alla SBL-minuter hittills i år, vid frågan om varför han gjort det kom svaret – ”sakerna vi gör i mörkret kommer upp i ljuset!”

***
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och ska alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL:s sida.

Dela inlägget