Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Rönnqvist vet vad som krävs för att vinna

Imorgon söndag startar så äntligen säsongen 2020/21. Sist ut i vår stora intervjuserie inför säsongsstarten är BC Luleås hemvändare Adam Rönnqvist!

Nedräkningen är i full gång – idag är det endast EN dag kvar till seriestart! Imorgon söndag 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på klubbarna, spelarna och tränarna. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för BC Luleås Adam Rönnqvist!

När intervjun drar igång kommer Adam Rönnqvist direkt från ett möte på banken. Han och sambon har en dotter som fyller ett år om en vecka och den lilla familjen känner ett behov att få bo lite större. Gärna i radhus om Adam Rönnqvist får som han vill. Annars stortrivs han med att vara tillbaka i Luleå.

Som basketspelare kan det vara lätt att bli placerad i ett fack som man aldrig tar sig ur om man stannar i moderklubben för länge. Vita chokladen-facket tog han sig ur genom att börja om i Norge och i lägre divisioner.
– Jag föll bort lite från SBL-basketen, åkte till Norge och blev faktiskt norsk mästare, sedan spelade jag i Luleå Steelers innan jag fick chansen i SBL igen 2012/13, förklarar Adam Rönnqvist.

Från och med hösten 2012 gjorde Rönnqvist sex raka säsonger för BC Luleå, innan han stack iväg till Jämtland och senare Wetterbygden, för del 2 av “att-ta-sig-ur-ett-fack”.
– Det gick jättebra, kanske framförallt i Jämtland. Jag gick från att vara bänkspelare i Luleå till att få spela tunga minuter, till att bli den som skulle ta sista skottet. Jag utvecklades av att få det förtroendet Torbjörn Gehrke och Pecka Johansson. Det var ett förtroende som jag tyckte jag hade förtjänat – jag skulle ha det. Så jag är jättenöjd över att jag lämnade Luleå den gången, då jag blivit bättre på alla sätt, säger Rönnqvist.

Inför 2020/2021 återvänder Rönnqvist till fadershuset – som något av en stjärna. Även om han själv verkar tycka det känns jobbigt när jag fäster den etiketten på honom.
– Det känns jättebra att vara hemma faktiskt. Det är en himla skön känsla varje gång man kliver in i Luleå Energi Arena för att träna. Det är Sveriges bästa baskethall och BC Luleå är en av de proffsigaste klubbarna i Sverige. Nu kommer det inte vara så mycket publik, men det var tanken – att komma hem och få spela inför en stor publik, säger Rönnqvist.

Vad har då Rönnqvist tagit med sig från sin två år långa utflykt till Östersund och Huskvarna?
– Torbjörn Gehrke är lite mer frisinnad. Han sätter ihop ett lag och låter spelarna göra det som de är bäst på, medan Boris Balibrea är lite mer styrande. Generellt har jag mer självförtroende och spelar på ett mer aggressivt vis nu. Att få över 30 minuter per match och förväntas vara en av de som ser till att det blir vinst har gett mig bättre självförtroende. Jag vet att jag kan göra 20 poäng i varje match och att jag inte ska tveka. Jag har grönt ljus. Det hade jag i och för sig tidigare också med Peter Öqvist, men nu är det verkligen grönt ljus, förklarar Rönnqvist.

Adam Rönnqvists roll i BC Luleå 2020/21?
– En skapande och väldigt aggressiv roll. Peters spelsystem har alltid haft mycket fart och mycket aggressivitet. Men i år blir det ännu mer. Jag är en av dem som ska ha boll och starta anfallen – antingen skapa för andra eller göra poäng. Den rollen känner jag mig väldigt bekväm i. Den är ungefär som rollen jag hade i Östersund, säger Rönnqvist.

Rönnqvist var med och vann SM-guld med BC Luleå 2017. Vilken är, enligt honom, den enskilt viktigaste parametern för ett mästarlag och varför?
– Det viktigaste är att man har kemi i laget. Så är det ju. Är det något problem i laget så spelar det ingen roll hur bra man är. Då blir det svårt att ta sig hela vägen genom kvart, semi och final. Det går inte att ha spelare som surar över egna prestationer, menar Rönnqvist.

För snart ett år sedan föddes Rönnqvists dotter. Det kanske inte är någon vild gissning att sättet på vilket han laddar inför träningar och matcher har förändrats sedan dess.
– Det har blivit lite mindre sömn, lite mindre fokus på att jag ska få vila. Jag kan inte sova fyra timmar före varje match, det får räcka med en snabb 20-minutare, skrattar Rönnqvist.

Intervjun är över, BC Luleås träning börjar om två timmar. Där ska Norrköping Dolphins, premiärmotståndaren, gås igenom. Det ska bli jävligt kul, enligt Adam Rönnqvist.

Text: Magnus Stråhle

 

HÄR ÄR ALLA TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
16 oktober: Unga Umeå bygger från grunden
15 oktober: Borås har siktet inställt på toppen
14 oktober: Så ska Nässjö ta nästa kliv som förening
13 oktober: Milatovic är tränaren med basket i blodet
12 oktober: “Vi vill visa att vi förtjänar platsen i SBL”
11 oktober: Trots SM-guldet – Svensson ska göra Borås ännu bättre
10 oktober: Svenska spelare ska bära Jämtland till framgång
9 oktober: Kaptenen närmar sig comeback: “Planen håller”
8 oktober: Köping förbereder för alla scenarion
7 oktober: Tränarens hyllning till staden
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget