Fotograf: Bildbyrån (montage)

Borås har siktet inställt på toppen

Borås Basket är av många tippade att vara ett av lagen som gör upp om SM-guldet säsongen 2020/21.
– Jag känner att vi har ett finallag även i år, säger sportchefen Jonas Larsson i en intervju med SBL Herr.

Nedräkningen är i full gång – idag är det bara TRE dagar kvar till seriestart! På söndag 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på klubbarna, spelarna och tränarna. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Borås Baskets sportchef Jonas Larsson!

Det blev ingen medalj- eller pokalceremoni och inget riktigt guldfirande när säsongen 2019/2020 avslutades i mars. Och detta lär Borås Basket få skjuta på ännu lite längre i och med regeringens beslut om att även fortsatt tillåta en publik om max 50 personer på enskilda idrottsevenemang.

Klubben planerar att hissa mästerskapsbannern och låta spelarna ta emot sin SM-pokal och sina guldmedaljer vid den första hemmamatchen där mer publik tillåts närvara. En som är besviken över regeringsbeslutet är sportchef Jonas Larsson.
– Jag blev besviken. Behåller man restriktionerna med 50 personer så bör man strama åt även i andra sektorer. Det hade varit mer förståeligt, tycker Jonas Larsson.

Larsson resonerar att det bästa för Borås Basket i det här läget blir att ta emot 50 sponsorer i Boråshallens nya restaurang och sedan låta resten av sponsorerna sitta i den del av restaurangen som ligger utanför själva hallen, där de kan äta middag tillsammans och se matchen på skärmar.
– Det är naturligtvis jättetråkigt för den vanliga publiken, de som inte är sponsorer, men som troget brukar gå på matcherna och som kanske har för vana köpa årskort. På sikt kommer även den publiken att få plats i restaurangen men som läget är nu får de helt enkelt titta på matcherna hemifrån – antingen genom att köpa SBL Play-kort för hela säsongen eller genom köpa pay-per-view. Det är det som gäller tills vidare, förklarar Larsson.

Restaurangen ja, den är ett helt nybyggt inslag i den 63 år gamla idrottshallen och är belägen i anslutning till arenans norra gavel. Själva utbyggnaden är så gott som färdig vid intervjutillfället. Just då slipas golvet, möbelleveransen är på ingång och glasräcken förväntas komma på plats i slutet av veckan. Då flyttar även krögaren, Gastronomi Elva, in i lokalerna.

När det handlar om själva basketen och lagbygget menar Jonas Larsson att kontinuitet hade varit det viktigaste oavsett om hans lag blev mästare eller inte föregående säsong.
– Är man så bra som vi var så vill man behålla så många som möjligt. Nu har vi kvar kärntruppen av svenska spelare, plus DeAndre Davis. De andra tre utländska spelarna valde att inte komma tillbaka. Trots detta ville vi behålla samma spelstil och ersätta dem med liknande spelare, klargör Larsson.

Jeremy Harris, Marek Klassen, Avery Woodson och John Brändmark är de nya namnen i årets version av Borås Basket.
– Harris är en finess-spelare och en kreatör från dribbling. Woodson kommer att sätta prägel genom att han skjuter bra utifrån. Klassen är en pointguard som domderar och pekar med hela handen. Brändmark ersätter på sätt och vis långtidsskadade Fredrik Andersson, även om han inte har samma spelstil som “The Fredder”, kommenterar Larsson.

Din egen gamle klubbdirektör från Plannja-tiden, Lars Mosesson, säger att han kan känna om han byggt ett finallag eller inte. Hur känner du med årets Borås Basket?
– Jag känner att vi har ett finallag även i år. Förra året kände jag det växa under säsongens gång. Kemin klaffade så bra, vi hade “stolpe in” och vann jämna matcher. Det känns som att våra chanser är bra även i år. Men man behöver alla detaljerna; flyt, tur med skador, kontinuitet, hårt arbete… Man behöver verkligen ha alla ingredienser för att komma till final, menar Larsson.

Borås Basket har under senare år tillhört SBL:s övre skikt när det gäller storlek på budget för spelartruppen. Mitt under rådande pandemi är det kanske inte givet att man kan röra sig med samma pengar som innan?
– Vi kommer inte att nå upp till samma nivå som tidigare, men vi ligger absolut inte på så låg nivå som vi kanske befarade när det hela startade. De sponsorer som kan är fortfarande med och stöttar oss. Och vi har förståelse för att vissa inte kan var med just nu, säger Larsson.

Larsson berättar att kostnaden för årets lag är lägre än för 2020 års mästarlag och att han stämde av med vissa sponsorer innan en del av spelarkontrakten kunde skrivas. Enligt Larsson kommer 70 procent av Borås Baskets intäkter från sponsring.
– Men vi tar oss aldrig vatten över huvudet. Det har vi inte gjort nu heller, menar Larsson.

Med mindre än en vecka kvar till SBL-premiären är det bråda dagar för sportchef Larsson och de andra i Borås Basket.
– Jag jobbar vidare på att få in sponsorpengar. Det är den enskilt viktigaste biten i mitt jobb. Sedan är det även praktiska saker inför premiären. Många saker ska på plats och det är en stressande period. Situationen med Corona är ny, men vi har dessutom byggt om med allt vad det innebär och i söndags hade vi mediadag med laget och många inblandade på 609 Foto & Media.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
14 oktober: Så ska Nässjö ta nästa kliv som förening
13 oktober: Milatovic är tränaren med basket i blodet
12 oktober: “Vi vill visa att vi förtjänar platsen i SBL”
11 oktober: Trots SM-guldet – Svensson ska göra Borås ännu bättre
10 oktober: Svenska spelare ska bära Jämtland till framgång
9 oktober: Kaptenen närmar sig comeback: “Planen håller”
8 oktober: Köping förbereder för alla scenarion
7 oktober: Tränarens hyllning till staden
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget