Fotograf: Suvad Mrkonjic / Bildbyrån

Så ska Nässjö ta nästa kliv som förening

Nässjö Basket har byggt sig ett namn genom familjär stämning i klubben. Nu vill man ta nästa kliv som förening – kanske genom en uppgraderad hemmahall.
– Till syvende och sist handlar det om att öka vår ekonomi, säger sportchefen Christer Sabel.

Nedräkningen är i full gång – idag är det bara fyra dagar kvar till seriestart! På söndag 18 oktober är det äntligen stor premiär för SBL Herr. I en artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på klubbarna, spelarna och tränarna. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Nässjö Baskets sportchef Christer Sabel!

Nässjö Basket är på väg in i sin nionde raka säsong i SBL Herr. Laget har sedan sitt intåg i Sveriges högsta serie etablerat sig som en klubb där unga svenskar får chansen.

Man har lyckats locka till sig talangerna genom, bland annat, en familjär stämning i klubben.
– Vi kan inte tävla med någon när det gäller pengar. Vi tävlar när det gäller det som är runt omkring. Boende, förutsättningar för att träna och lagsammanhållning. Vi är rätt duktiga på det och är lite mer familjära som förening, säger Nässjös sportchef Christer Sabel.

Han fortsätter:
– Att komma hit ett år eller två och få mycket speltid tror jag betyder en del för ungdomar i karriären. Vi har flera svenskar och utlänningar som gjort den resan.

I framtiden hoppas Nässjö Basket att kunna ta nästa steg som elitklubb. För att nå dit måste man naturligtvis växa ekonomiskt – kanske genom att uppgradera sin nuvarande sporthall.
– Till syvende och sist handlar det om att öka vår ekonomi. Vi försöker bland annat hitta nya lösningar på hallar. Du såg vad Jämtland gjorde med sin hall och vad det gett dem. Om vi lyckas öka ekonomin så kan vi värva dyrare spelare, säger Sabel.

Hur långt gångna planer finns på en ny hall?
– Det har tagit fart hos politiker i stan. De börjar inse vikten av att de utökas idrottsytor i stan. Jag har hållit på med det länge och vi förväntar oss inte att de bygger en ny arena. Utan att vi får ta över sporthallen helt och hållet och bygger om den. Det är det vi siktar på.

Nässjö Basket har inför säsongsstarten fått ett antal spelare som drabbats av covid-19. I skrivande stund har man tre konstaterade fall vilket begränsat träningsmöjligheterna inför SBL-premiären nästa vecka.
– I allmänhet är det lite stökigt. Just nu har vi tre konstaterade coronafall och flera med symptom där vi väntar på provsvar. Båda coacherna ligger däckade och det ser lite jobbigt ut.

Förutom rena sjukdomsfall har Nässjö Basket, precis som alla föreningar, drabbats ekonomiskt av pandemin. Men ändå på ett fullt hanterbart sätt.
– Vi har fått minskade sponsorintäkter – det är ganska klart. Men vi kommer att överleva. Vi har en sund ekonomi i botten utifrån våra förutsättningar.

Hur bra blir Nässjö Basket den här säsongen?
– När alla är hela och friska så tror jag att vi kan jävlas med många lag. Vi har inte sagt att vi ska vinna SM-guld. Men vi försöker vara bättre än vad vi var föregående år. Vi ser lite dark horse-aktigt ut när alla våra spelare är med.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
13 oktober: Milatovic är tränaren med basket i blodet
12 oktober: “Vi vill visa att vi förtjänar platsen i SBL”
11 oktober: Trots SM-guldet – Svensson ska göra Borås ännu bättre
10 oktober: Svenska spelare ska bära Jämtland till framgång
9 oktober: Kaptenen närmar sig comeback: “Planen håller”
8 oktober: Köping förbereder för alla scenarion
7 oktober: Tränarens hyllning till staden
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget