Fotograf: Facebook (Fryshuset)

“Vi vill visa att vi förtjänar platsen i SBL”

Han kommer med all sannolikhet spela en nyckelroll hos SBL-nykomlingarna Fryshuset Basket. Möt Aleksa Solevic som i vinter gör sin sjunde säsong i Sverige.

Nedräkningen kan börja – idag är det endast sex dagar kvar till seriestart! Söndagen 18 oktober är det äntligen stor premiär för SBL Herr. I en artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på klubbarna, spelarna och tränarna. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Fryshuset Baskets Aleksa Solevic!

Lägenheten där Aleksa Solevic pustar ut mellan förmiddags- och eftermiddagsträningarna med Fryshuset Basket är belägen i Bagarmossen strax söder om Stockholm. Nära till arenan Fryshuset, tycker han själv. Och det är lämpligt eftersom han spenderar väldigt mycket av den vakna tiden just i basketarenan.

Även om Fryshuset Basket är nykomlingar så är namnet Aleksa Solevic på inget sätt nytt i SBL-sammanhang. Redan 2013 anlände den då 20-årige serben till Nässjö Basket. Där blev det tre raka säsonger, innan en avstickare till Slovakien säsongen 2016/2017. Men Solevic återvände snabbt till det Sverige som han kallar sitt “andra hem”. 2018 var han en starkt bidragande faktor när Köping Stars tog sig till SBL och säsongen efter snittade han 18 poäng och åtta assist för SBL-nykomlingen från Västmanland.

Solevic spelar sedan 2019 för Fryshuset Basket – hans tredje svenska klubb och den andra han varit med att ta från Superettan till SBL.
– Jag har haft sex väldigt bra säsonger i Sverige där jag fått möjlighet att utvecklas tillsammans med bra lagkamrater och coacher, säger Aleksa Solevic.

Solevic har spenderat nästan hela sin basketkarriär i Sverige. Utöver spel i Superettan har han hunnit med fyra säsonger och 125 matcher i SBL. Hans drivkraft och mål är att en dag få spela för svenska herrlandslaget. Men hur tycker han själv att han har utvecklats från 2013 till 2020?
– Jag har inte bara utvecklats i mitt spel, utan även på en personlig nivå. Jag var bara 20 år när jag kom hit och under åren är det många som har trott på mig och det har varit viktig faktor för min utveckling. Jag har jobbat mycket med att skapa bra rutiner för att prestera bättre för varje säsong. Spelmässigt har jag jobbat mycket med att organisera laget och sätta mina medspelare i bra lägen, förklarar Solevic.

Inför den stundande säsongen är det inte många nyheter som har sipprat ut gällande Fryshusets lag. Givetvis är vi nyfikna.
– De flesta spelarna är rookies i SBL-sammanhang. Det är bara jag och Rami Ghanem (tidigare Umeå BSKT) som har erfarenhet av spel i SBL. Men det känns ändå bra att vara en del av förening som vågar bygga laget runt svenska spelare och unga talanger. Vi vill visa att vi förtjänar platsen i SBL samtidigt som vi vill ingjuta hopp i de ungdomar som ser upp till oss på Fryshuset, för vi är deras förebilder, säger Solevic.

Att vara en förebild är något som Aleksa Solevic återvänder till flera gånger under intervjun. Förståeligt givetvis, då han utanför det egna idrottsutövandet även arbetar med Fryshusets ungdomsbasket och dessutom med den övriga verksamheten i stort.
– Fryshuset är en stor organisation som jag är stolt över att vara en del av. Det är tillfredställande att jobba med att utveckla ungdomsspelare i tekniska, taktiska och mentala färdigheter. Många unga spelare har inte hunnit utveckla alla grundläggande skills. Därför lär jag dem hur de ska utföra och kombinera olika moment, samtidigt som jag försöker vara en bra förebild. Utöver basketen jobbar jag även med andra aktiviteter hos Fryshuset, som skolverksamheten, berättar Aleksa Solevic.

Enligt Solevic finns det många duktiga talanger som med hårt jobb kan komma till SBL, landslaget eller till och med högre. Han har dessutom fått veta att flera av de talanger som tidigare övervägde att byta klubb för att nå sina mål nu valt att stanna i Fryshuset.
– Det är tack vare att vi gått upp i SBL. Det är inspirerande att höra, säger Solevic med stolthet i rösten.

Nästa match på schemat för Fryshuset Basket är ligapremiären kommande vecka. Tills dess jobbar Solevic & Co med att få ordning på saker och ting.
– Vi måste både vara fysiskt och mentalt förberedda. Många av våra spelare är inte vana att spela två matcher i veckan, menar Solevic. Och sedan har vi premiären, den 23 oktober, mot Nässjö Basket – mitt gamla lag. Det kommer att kännas väldigt speciellt, avslutar Aleksa Solevic.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
11 oktober: Trots SM-guldet – Svensson ska göra Borås ännu bättre
10 oktober: Svenska spelare ska bära Jämtland till framgång
9 oktober: Kaptenen närmar sig comeback: “Planen håller”
8 oktober: Köping förbereder för alla scenarion
7 oktober: Tränarens hyllning till staden
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget