Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Svenska spelare ska bära Jämtland till framgång

Han har kommit till Östersund för att bygga ett nytt Jämtland Basket – från grunden. Då vill nye tränaren Adnan Chuk ge svenskar de bärande rollerna.
– Det här projektet lät väldigt fräscht från början, säger han.

Nedräkningen kan börja – idag är det endast 8 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på klubbarna, spelarna och tränarna. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag har turen kommit till Jämtland Baskets nye tränare Adnan Chuk!

När Adnan Chuk valde att skriva på för Jämtland Basket blev det en av de stora bomberna under årets försäsong. Den 39-årige tränaren lämnade sitt utlandsäventyr i schweiziska Geneve för en återkomst i SBL Herr.

Chuk har ett treårskontrakt med Östersundsklubben och vill bygga något som ska vara framgångsrikt över tid.
– Det känns fantastiskt. Det här projektet lät väldigt fräscht från början. Att bygga ett lag som kan göra någonting unikt. Jag har starka känslor för Jämtland sedan min tid här som spelare. Det är klart att jag skulle vilja vara med på den resan, säger Adnan Chuk som gjort två säsonger som spelare i Jämtland.

Planen är att ta Jämtland Basket till SM-final inom tre år. Och vägen dit ska gå genom att låta svenska spelare ta stort ansvar offensivt. Även om Östersundslaget har kryddat truppen med fyra importer.
– Vi har försökt bygga laget runt våra svenska spelare. Själva grejen med det här är att jag har skrivit på ett treårskontrakt och tanken är att bygga upp någonting från grunden. Då vill vi inte ha importer som tar mycket plats när man pratar om possessions, säger Chuk.

Han fortsätter:
– Vi vill få fram våra svenska spelare som kan, om inte i år så nästa år, vara de bärande spelarna.

Något som sticker ut med Jämtlands trupp säsongen 2020/2021 är storleken. Man har sju spelare kring eller över två meter-strecket och har byggt på höjden med flit.
– Vi har försökt bygga laget så att vi ska vara stora på de flesta positionerna. Det känns som att vi fått det vi har letat efter och försöker hitta vår identitet nu. Det är ett nytt projekt med ny coach och nytt lag. Det kommer att ta tid.

Adnan Chuk har, som många vet, tidigare varit head coach för Norrköping Dolphins under fyra år. Men några särskilt stora taktiska likheter med hur Norrköping spelade under Chuk lär publiken inte få se i Jämtland.
– Det är två helt olika lag egentligen. När det handlar om uppbyggnad av truppen och karaktärer. Om vi pratar taktiskt tror jag inte att det blir särskilt likt. När det gäller approachen till varje possession, att varje boll är på liv och död, så tror jag att det är dit vi vill komma.

Hur bra kommer Jämtland att bli den här säsongen?
– Man vill inte vara en skitstövel mot de andra och bara hypa upp sig själv och sitt lag. Man får ha respekt för all tid som övriga lag lägger ned. För mig är det viktigt att vi får in mentaliteten att varenda boll är livsviktig och att vi kan bli konsekventa i det.

Adnan Chuk fortsätter:
– Får vi till det med den mentaliteten så tror jag att vi kan bli farliga. Men det är lätt att prata om det – och en helt annan sak att genomföra det.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
9 oktober: Kaptenen närmar sig comeback: “Planen håller”
8 oktober: Köping förbereder för alla scenarion
7 oktober: Tränarens hyllning till staden
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget