Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta

Dartaye Ruffin, som första gången kom till Nässjö Basket 2014, har med åren kommit att trivas enormt bra i den småländska småstaden. Här har han har träffat sin kärlek och tillsammans har de bildat en liten familj. Detta har även fört med sig att Ruffin faktiskt spenderat de tre senaste somrarna i Nässjö.

Nedräkningen kan börja – idag är det endast två veckor kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiärdags för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Nässjö Baskets lagkapten Dartaye Ruffin!

Stoughton i den amerikanska delstaten Massachusetts, där Ruffin kommer ifrån, är en småstad precis som Nässjö.
– Visst bor det lite fler människor i Stoughton än i Nässjö men båda ställena har “smalltown vibe”. Alla känner alla och det gillar jag. Det ger mig en hemmakänsla, förklarar Dartaye Ruffin.

Nässjö Basket har just påbörjat nionde SBL-säsongen. Det är Ruffins sjätte med klubben. Hur tycker han att organisationen har utvecklats genom åren?
– Klubben känns mer professionell nu, ur ett business-perspektiv. Man vill fortfarande att alla spelare ska trivas och känna sig som hemma, men man är inte rädd för att byta ut spelare som inte fungerar i organisationen. Målet är att vinna och det är det viktigaste, förklarar Ruffin.

Personligen menar Ruffin att han vuxit upp sedan sin första säsong i Nässjö och accepterat att, som en av lagets äldre spelare, ta en mer verbal ledarroll.
– I början av min karriär ledde jag mer med exempel. Då var Karim Wazzi definitivt vår verbala ledare – minst på golvet men mest högljudd. Att vi tappade honom inför den här säsongen satte mig i en obekväm situation. Jag var tvungen att bli bekväm med att ta lagkamrater åt sidan, prata och ge verbala instruktioner. Det klarar jag nu.

Nässjö Basket har aldrig tagit sig förbi kvartsfinal. Dartaye Ruffin tror att chanserna för semifinal är goda den här säsongen, med det osjälviska och snabba lag som man ställer på golvet.
– Förra året hade vi mycket individuell talang men hade svårt som lag. I år tror jag att vi har rätt spelare. Nu rör alla bollen, vi flyttar den från sida till sida utan att den stannar för länge i någons händer. Förra årets strategi var att spela snabbt, men kanske hade vi inte rätt grupp för att göra det. I år har coach Källman skaffat rätt killar för att kunna spela snabbt och förverkliga sin vision, säger Ruffin.

I träningsmatchen mot Borås tidigare i veckan menar Ruffin att Nässjö spelade bra även om det blev förlust med fem poäng (85-80). Flera spelare klev fram och producerade, berättar han.
– Zachary Charles hade en bra match och visade karaktär. Han och David Höök kommer bli nycklar för oss. David har redan skapat “buzz” runt om i SBL med sin atletiska förmåga men han har mer än så. Valter Lindström och jag är en bra duo – en av de bästa i ligan, tycker Ruffin.

Förväntningar… Vad kommer publiken att få se?
– Vi har en grupp som spelar med högt tempo, med mycket energi både offensivt och defensivt. Tillsammans är vi ett lag som är glada att få spela basket och som kan spela bra basket. Och som dessutom är villiga att spela försvar. Det finns mycket entusiasm i laget och jag lovar att det inte kommer att vara tyst på bänken. Det blir en kul säsong, lovar Ruffin.

När intervjun är över är det dags för Dartaye Ruffin att avsluta den avbrutna lunchen för att sedan gå hem och titta på video från träningsmatchen mot Borås – viktigt inför träningsmatchen mot Umeå kommande vecka.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget