Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Succétränarens resa från botten till toppen

Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis tog sitt lag från basketettan till toppen av SBL. I en intervju med SBL Herr berättar Köping Stars-tränaren om att växa lagom fort, framtidsplanerna och skillnaden mellan att vara ligans bästa och sämsta coach.

Nedräkningen kan börja – idag är det 15 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Köping Stars succétränare Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis!

Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis kom till Köping Stars inför säsongen 2015/2016. Då hade Köping precis kvalat upp från division II till basketettan.
– Jag flyttade ned från Gävle 2009 och då hette föreningen Ullvi Basket. Även under min tid när jag coachade EcoÖrebro (tidigare SBL-lag) så har jag bott hela tiden i Köping. Jag har funnits med lite grann i bakgrunden, säger ”Jotti”.

Den 44-årige tränaren tog över Köping Stars efter ett antal år som tränare i Sveriges högstaserie. Men att ta klivet ned till basketettan var ett enkelt beslut att ta.
– Jag har alltid funnits med här hela tiden och bott i staden. Vissa av grabbarna hade jag tränat i olika ungdomssammanhang. Jag kände att det fanns någonting att bygga på och en hunger bland ledarna, säger “Jotti” Nikolaidis.

Under ”Jottis” första år med Köping Stars missade man precis spel i Superettan. När han gjorde sin femte säsong som coach för Köping slutade man på tredje plats i SBL.
– Det har gått lagom fort. De personerna som finns i och kring klubben i dag är personer som var unga grabbar och tjejer när Köping spelade i elitserien. De har haft den drömmen att komma dit igen, säger han.

I samband med fjolårets succésäsong blev också Panagiotis Nikolaidis utsedd till årets coach. En utmärkelse han tog emot med stor glädje – även om han själv tycker sig lagt ned mer tid säsongen innan.
– Det var jättekul. Jag har sagt det till mina nära här att jag faktiskt tror att jag la ned mer jobb och fler timmar första året när vi kom nia. Mycket av det där går så klart till spelarna som gör jobbet på planen. Hade inte de skjutit i bollarna så kanske någon hade sagt tvärtom – att vi har ligans sämsta coach.

2020/2021 blir alltså “Jotti” Nikolaidis sjätte raka säsong med Köping Stars. Han trivs i både klubben och staden – men drömmer om att i framtiden kunna fokusera fullt ut på coachjobbet.
– Jag trivs väldigt bra här, mina barn är uppväxta här och min fru kommer från Köping. Jag vet att styrelsen och alla runtomkring klubben jobbar stenhårt för att ge oss förutsättningar.

”Jotti” fortsätter:
– Ibland kan jag vara lite avundsjuk på mina kollegor som får syssla med basket på heltid. Jag kombinerar mitt coachande med ett deltidsjobb på gymnasiet. Visst funderar man på att kunna jobba med det på heltid framöver – kanske utomlands.

Inför den kommande säsongen är naturligtivs den stora frågan om Köping Stars och Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis ska kunna återupprepa fjolårets askungesaga.
– Det är svårt att säga. Men visst – de svenska spelarna vi har är definitivt jämförbara med förra årets om inte bättre. Sen får vi se hur bra det kommer funka tillsammans och hur kemin blir. Allt är möjligt men det mer realistiska är att vi är i mitten och kanske nedre mitten.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget