Fotograf: Facebook (Fryshuset)

Fryshusets plan – fokus på unga spelare

Ingen annan klubb i SBL har titeln verksamhetschef i sin organisation. Men det har Fryshuset Basket och verksamhetschefens namn är Choukri Khotar. Khotar ansvarar för den så kallade ungdomskulturen, vilket innefattar all idrott och all kultur inom Fryshusets verksamhet. Bland annat driver man 13–14 fritidsgårdar i Stockholmsområdet.

Nedräkningen kan börja – idag är det 16 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Fryshuset Baskets verksamhetschef Choukri Khotar!

Choukri Khotar växte upp i Husby norr om Stockholm och började spela i lokala föreningen Järva Basket. Ganska snabbt insåg Khotar att han inte var någon större baskettalang. Han valde istället att börja coacha.
– Jag hade en kompis som coachade i Solna Vikings och när jag testade så kände jag direkt att det var min grej och att jag var bra på det. Jag coachade massor, i både Solna och Järva. Helt ideellt. Jag förstod inte då att man kunde försörja sig på sin hobby. Det gjorde jag inte förrän jag blev rekryterad av Söder Basket och fick jobb som baskettränare på gymnasiet, berättar Choukri Khotar.

Inför säsongen har basketintresserade inte kunnat ta del av speciellt mycket information om Fryshuset Basket. Kan du berätta om hur ni valt att gå in i den första SBL-säsongen?
– Det finns ett behov som vi ser hos våra unga spelare – att ha en plattform, en scen, där de kan fortsätta utvecklas. Den scenen saknades hos oss. Parallellt hörde vi att Djurgården skulle ta klivet ner. Då kände vi att det var rätt i tiden för oss att gå upp. Vi bygger långsamt men väldigt stabilt och försiktigt, med fokus på unga spelare från Stor-Stockholm, förklarar Khotar.

Fryshuset har varit i SBL Herr tidigare, men då under varumärket 08 Stockholm Human Rights. Nu gör man det för första gången under varumärket Fryshuset Basket och det innebär en helt ny resa.
– Vi är ödmjuka inför att det är mycket mer jobb och tuffare än många tror att etablera sig i SBL, menar Khotar.

Vid intervjutillfället är truppen inte helt klar men det står redan klart att majoriteten av spelarna i laget är “egna produkter” från upptagningsområdet Stor-Stockholm. Utöver Aleksa Solevic och Rami Ghanem så har ingen annan spelare erfarenhet av spel i SBL. Man kan undra om det inte är risk att Fryshuset blir en så kallad strykpåse i årets SBL.
– Nej, vi är riktiga kämpar. Alla våra killar har en glöd och kommer från bakgrunder där de är vana vid att behöva fajtas för att ta kliv framåt. Jag är inte alls orolig och vi kommer definitivt inte vara någon strykpåse. Vi kommer att stå för en stabil insats, men vad det innebär i resultat är svårt att säga, menar Khotar.

Under det senaste decenniet har det varit förtvivlat svårt för stockholmsklubbar att dra publik. Hur ser Fryshusets strategi ut?
– Många har försökt men ingen har riktigt lyckats de senaste tio åren. Vi kan bryta det mönstret. Vi är Sveriges största basketförening med över 4 000 medlemmar. Målet är att få alla våra medlemmar och hela Stockholm att känna att Frysen är deras SBL-lag. Vi vill bygga förebilder och på så sätt bygga publikintresse, klargör Khotar.

I och med pandemiläget så är det fortfarande inte helt klart hur det blir med publik på matcherna. Fryshuset har koll på läget och har beslutat att satsa väldigt mycket på att promota TV-sändningarna.
– Vi är stand-by så fort det öppnas upp mer. Men just nu har vi fokus på 500 åskådare per match och jobbar tillsammans med Fryshusets eventavdelning. De är inkopplade för att Corona-säkra våra basketevents. Sedan blir det stort fokus på våra sociala medier, främst Instagram, meddelar Khotar.

Premiären i SBL är hemma i Fryshuset, den 23 oktober, mot Nässjö Basket.
– Jag kommer att vara nervös. Men vi är en grym organisation som alltid levererar på bra nivå. Jag ser fram emot att se laget in action. Killarna kommer ha en del nerver inför premiären, men jag är 100 procent säker på att vi alltid kommer ge allt på plan, hälsar Khotar.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget