Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

“Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”

Detta är hösten då 39-årige RT Guinn kliver in i sin tredje säsong med Jämtland Basket och sitt totalt 17:e år som proffs. Han gör det som lagkapten, kulturbärare och “pappa”.

Nedräkningen kan börja – idag är det 19 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Jämtland Baskets lagkapten RT Guinn!

Sedan ett par år tillbaka har RT Guinn och hans familj gjort sig hemmastadda på vackra Frösön. Familjen testade att bo i Texas, där Guinn är uppvuxen, men något kändes inte rätt där. När frågan om Sverige dök upp tog det bara sekunder för honom att fatta beslutet och det har känts rätt sedan dess.

Detta blir Guinns tredje säsong i Jämtland och även om det inte är en jättelång tid i en förening så är han obestridlig kulturbärare för Jämtland Basket som i år både har en helt ny coachstab och 9-10 nya spelare.
– Rollen kommer naturligt för mig och egentligen har jag haft den de senaste två åren också. Det är som att jag är mina lagkamraters pappa. Men årets grupp känns mer mogen och lite äldre så det kommer inte bli lika mycket “micromanagement” för mig, tror RT Guinn.

Nio av årets spelare i Jämtland Basket är nya. Tio om man räknar Tavrion Dawson. Han är kvar från förra säsongen men blev då skadad i premiärmatchen och kunde därefter inte spela mer. Det blir givetvis en tuff utmaning för en lagkapten och kulturbärare att få en grupp med så många nya spelare att fungera.
– De är här för att spela basket och vet hur man separerar jobb från fritid. Det handlar om kemi och om hur bra spelarna kan anpassa sig till varandra, laget, coachen och systemet. Under min karriär har jag varit med om allt. Jag har sett spelare som inte passat in och jag har själv varit den som inte passat in. Så här långt ser det bra ut med årets grupp. Man testar varandra och hittills upplever vi en bra försäsong, menar Guinn.

Guinn spelade sina första två säsonger för Torbjörn Gehrke. Nu kommer ett coachbyte. Guinn berättar om de största skillnaderna mellan Torbjörn Gehrke och nye coachen Adnan Chuk.
– Adnan Chuk vet vad han vill. Som spelare gör du det han vill eller så spelar du inte. Han står för “old school basketball”. Även om du är stjärna så måste du förtjäna speltiden på träningen. Med Torbjörn Gehrke var det en annan stil. Mer “run and gun” och mer frihet i att agera utifrån hur du läste spelet. Publiken kommer att se tydlig skillnad ute på planen, det är jag säker på, säger Guinn.

Att RT Guinn tävlade mot Adnan Chuk när den senare coachade Norrköping Dolphins är fakta. Men hur väl kände han till nya assisterande coacherna Doremus Bennerman (MVP i SBL 1996) och Markos Kiriakidis innan årets försäsong drog igång?
– Doremus Bennerman hade jag träffat i Östersund. Han var på alla matcher och eftersom vi båda är amerikaner så brukade vi prata med varandra. Jag gillar honom verkligen och jag har hört historier om när han spelade. Man fattar att Doremus vet vad han pratar om när det gäller basket. Markos Kiriakidis kände jag inte alls, men jag gillar Markos också. Han är alltid glad, sprider bra energi och finns alltid tillgänglig.

Jämtland Baskets hemmapremiär mot BC Luleå kommer att sändas på SVT1. Just den matchen kryddas dessutom av rivaliteten mellan coacherna Adnan Chuk och Peter Öqvist – två coacher som inte gillar varandra särskilt mycket.
– Det faktum att matchen sänds på “nationell TV” i kombination med rivaliteten mellan lagen och coacherna kommer definitivt att ge den mer krydda en än en vanlig seriematch. Detta är något extra och det är så fint att se basket som sport växa i Sverige, tycker Guinn.

Mot slutet av telefonintervjun hör jag något i bakgrunden. Ett vrål av något slag. Kanske är det Storsjöodjuret? Kanske är det Adnan Chuk som ropar ut defensiva regler? Hur som helst känner jag att det är dags att avsluta intervjun och låta lagpappan vara i fred med sina säsongsförberedelser. Så jag önskar lycka till med den 17:e säsongen, säger hejdå och lägger på.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget