Fotograf: ÖP/Hans Andersson

Nya arenan har lyft Jämtland

När säsongen 2020/2021 drar igång så är det första gången sedan 2014 som Jämtland Basket inte coachas av Torbjörn Gehrke. Klubben har under Gehrke-eran växt stort på alla fronter och när coach-spakarna nu lämnats över till Adnan Chuk så har föreningen i runda slängar 50% högre budget och dubbelt så många sponsorer. I texten nedan är det Jämtland Baskets sportchef Pecka Johansson som svarar på frågor inför säsongsstarten.

Nedräkningen kan börja – idag är det 22 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Jämtland Baskets klubbdirektör Pecka Johansson!

Det är en molnig måndagsförmiddag i september när jag fattar luren och ringer upp Pecka Johansson på Jämtland Baskets kansli. En av de första frågorna jag ställer handlar lite slarvigt om vad han gör. Pecka svarar entusiastiskt att han är i färd med att ordna en mikrovågsugn till en av spelarlägenheterna, samtidigt som han funderar kring hur han ska rekrytera en huvudsponsor – högt och lågt som hos de flesta sportcheferna i SBL med andra ord.

När man tänker på Jämtland Basket 2020 är det omöjligt att inte genast snudda vid maktskiftet – den era som precis tagit slut och den eventuella era som är på gång att ta vid. Torbjörn Gehrke ut – Adnan Chuk in, alltså.
– Under Torbjörn Gehrkes tid utvecklades vi mycket och hade ett attraktivt spel. Samtidigt hade vi höga ambitioner. Med Adnan Chuk som coach har vi skruvat upp lite och börjat prata om final och om europacup. Man kan tänka sig att vårt försvarsspel kommer vara viktigt – att vi inte ska behöva hämta bollen bakom egen baslinje varje gång och istället kunna vända spelet snabbt. Men den blue collar-stil som alltid varit Jämtlands trademark kommer att finnas kvar, säger Pecka Johansson.

Jämtland Basket har växt på alla fronter sedan mitten av 2010-talet och Pecka Johansson lyfter fram den nya arenans betydelse.
– Det blev ett stort lyft med nya arenan, där vi gör proffsiga event som publiken och sponsorerna verkar gilla. Numera har vi nästan 50% högre budget – ökat från cirka sex miljoner till ungefär tio. Vi har dubbelt så många samarbetspartners. Borås Basket håller på med sitt restaurangbygge nu, Norrköping och Luleå har restauranger sedan tidigare och det är den resan vi vill att alla SBL-klubbar ska göra för att öka basketens status, säger Johansson.

Men det är inte bara arenafrågor och antalet middagsgäster i restaurangen som ockuperar sportchef Johanssons hjärna. Han ansvarar ju dessutom för att sätta samman ett lag som ska tävla i SBL. Även om Pecka Johansson är en stor kontinuitetsförespråkare, så ställer han inför årets säsong hela nio nya spelare och en helt ny coachtrojka på golvet – en kul men också tuff uppgift att få ihop kan man tänka. Inte minst om man beaktar alla stadier och prövningar som en grupp normalt behöver gå igenom innan den är produktiv och välfungerande.

RT Guinn, John Pålsson och Tavrion Dawson är kvar från förra säsongen. Även om Dawson är mer ny än gammal då han blev skadad i förra säsongens premiärmatch och därefter inte kunde spela mer. Raden av nya spelare är alltså lång och består av bröderna Johansson, amerikanerna Langevine, Harris och Lewis, samt Anes Zekovic, Hampus Ramstedt, Pierre Hampton och Victor Stepanovski.
– Vi började från noll, kollade vilka svenskar vi kunde få hit. Sedan fick bygget komma steg för steg. Nu blev det fyra importer, men det var ingen självklarhet. Jag tycker att vi har fått ihop ett brett material och en hel trupp som ska kunna producera med hög intensitet och aggressivt försvarsspel. Det är nog så de flesta bygger, menar Johansson.

Med så många nya laget undrar man givetvis vilken spelare som Pecka Johansson är mest sugen på att få visa upp för Östersundspubliken?
– Anes Zekovic kanske. Alltid kul att kunna visa upp en landslagsman. Pierre Hampton också. Han kommer från fyra år utomlands och är en prestigevärvning. När det gäller importerna så får jag säga Cyril Langevine. Han snittade en dubbel-dubbel i Atlantic-10.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget