Fotograf:

Landslagsstjärna klar för Södertälje

Det kommer bli dubbelt Gaddefors kommande säsong i Södertälje BBK. Det är nu klart att en av Sveriges just nu bästa basketspelare Viktor Gaddefors kommer göra sin storebror Anton Gaddefors sällskap i SBBK och SBL Herr.

27-årige Viktor Gaddefors gick som 17-åring till Virtus Bologna i den italienska ligan. Mellan 2010 och 2017 spelade Gaddefors i Italien med en rad olika klubbar. Säsongen 2017/2018 vände han dock hem en kort sejour till Sverige och sin moderklubb Uppsala Basket för spel i SBL, på 19 matcher snittade han 18.5 poäng per match. Efter 19 matcher med Uppsala blev det dock franska Antibes Sharks, där han varit fram tills nu.

Viktor Gaddefors är ständigt aktuell i det svenska landslaget och har hittills gjort 33 A-landskamper.
– Viktor är sista pusselbiten. Jag är väldigt glad att klubben lyckats knyta till oss en spelare som Viktor, med de kvalitéer han har. Vi hade inte kunnat hittat någon med mer erfarenhet på marknaden. Han är en väldigt smart spelare, med väldigt bra spelförståelse. En allroundspelare som i princip kan spela på alla positioner och gör det bra både ute på golvet och under korgen, säger Södertäljes tränare Ludwig Degernäs och fortsätter:
– Något som man kanske inte tänker på är att Viktor även är en väldigt bra lagspelare, missförstå mig inte han är väldigt bra individuellt, men det som kommer avgöra om vi ska kunna fajtas i toppen av SBL är hur vi som lag presterar och då passar Viktor in perfekt.

Viktor. Varför föll valet på Södertälje?
– Först och främst är det en svår situation ute i Europa med corona. Sen har jag hört mycket bra om Södertälje som klubb från brorsan (Anton Gaddefors). Jag känner också Ludde (Ludwig Degernäs) sedan tidigare och vet att han är en bra coach, säger Viktor Gaddefors.

Det hade inget att göra med att din bror redan spelar i laget?
– Det ska bli kul att spela med brorsan, klart det spelar in och det är skönt att ha en trygg punkt. Det är även nära till familj och vänner i Uppsala. Jag känner också flera av spelarna sedan innan och det känns som ett riktigt bra gäng. Södertälje har också ett rykte om sig att vara en professionell klubb som tar hand om spelarna, både på och utanför planen, det känns extra viktigt nu med corona och allt, säger Viktor Gaddefors.

Vilken roll ser du att du kommer ha?
– Självklart ser jag framför mig att jag kommer ha en stor roll, men samtidigt har vi en stabil förstafemma och många hungriga spelare från bänken, en bra mix. Vi kommer kunna spela snabb basket och det passar mig bra, säger Viktor Gaddefors.

Vad har du för förväntningar på säsongen?
– Jag har inte vunnit SM-guld, det är siktet, verkligen. Vi har väldigt bra spets, med många väldigt duktiga som hade kunnat ha spelat utomlands. Klart vi ska vara med i toppen, säger Viktor Gaddefors.

>>> SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu! <<<

Text: Rikard Aspegren (Södertälje BBK)

Dela inlägget