Fotograf: Bildbyrån (montage)

Kaptenens varning till motståndarlagen

I fjol var Köping Stars hela SBL Herrs stora överraskning. Den här säsongen förenas laget i något annat: att ta revansch.
– Spelare som kommer hit får chansen att utvecklas, säger lagkapten Niklas Larsson.

Nedräkningen kan börja – idag är det 23 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag har turen kommit till Köping Stars lagkapten Niklas Larsson!

På förhand var nog ingen som kunde tippa att Köping Stars skulle vara ett topplag i SBL säsongen 2019/2020. Snarare det motsatta. Men Köping lyckades chocka hela basket-Sverige när man blev just det. När säsongen avslutades i mitten på mars låg man på tredje plats i tabellen.
– Jag tror att vi hade vunnit hela skiten om det inte hade blivit en pandemi, säger Köping lagkapten Niklas Larsson.

Den 26-årige skarpskytten har en förklaring till framgångarna under förra året. Det uppenbara är förstås den amerikanska trion Jeremy Combs, C.J. Jackson och Gary Blackston, men kapten Larsson pratar framför allt om rollfördelningen.
– Jag har aldrig varit i ett lag förut där alla köpte sina roller helt. Det var väldigt tydligt på alla positioner. Vi passade bra ihop och visst hade vi bra spelare så klart. Men det var nog framför allt rollerna som gjorde det, säger Larsson.

Om Köping var överraskningarnas gäng förra säsongen så är man något annat nu. Nämligen ”revanschlaget”. Nyförvärven Gustav Hansson och Alexander Larsson förkroppsligar det. Hansson letar upprättelse efter ett abrupt avslut med Jämtland i fjol och Larsson ska göra sin återkomst på basketplanen efter en knäskada.
– Jag höjer ett varningens finger till motståndarlagen. Gustav Hansson kommer att få sin ordentliga ”breakout season” i år. Jag tycker att han är jävligt underskattad och tror att han kommer få grymt självförtoende med ”Jotti” (Panagiotis Nikolaidis) som coach. Han kan bli ligans mest förbättrade spelare.

Hade du ett finger med i spelet i den värvningen?
– Jag sa hur det var här och hur jag trodde att han skulle trivas i vår miljö. Med tanke på att Jämtland behandlade honom ganska dåligt, så var det inte så svårt faktiskt. Det var kul att han kunde komma hit istället.

Håller du med om att det finns många som söker revansch i Köping?
– Du är inne på något. Jag tror att det är lite vad klubben har profilerat sig med. Vi har inte mest pengar och det finns inte supermycket att göra i Köping. Men spelare som kommer hit får chansen att utvecklas. Svenskarna som kommer hit känner det också – att man får chansen att bli bättre istället för att nöta bänk.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget