Fotograf: Norrköping Dolphins

”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”

Under första säsongen som headcoach överraskade han många. År två vill Mikko Riipinen, 33, att hans Norrköping Dolphins ska bli spetsigare – och skjuta tidiga skott.
– Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan, säger Riipinen.

Nedräkningen kan börja – idag är det 24 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Norrköping Dolphins coach Mikko Riipinen!

Inför säsongen 2019/2020 var Norrköping Dolphins under ombyggnad. Ekonomin var svajig, den dåvarande tränaren Adnan Chuk lämnade klubben och två trotjänare i form av Joakim Kjellbom och Mikael Lindquist avslutade sina karriärer.

I det läget anställdes Mikko Riipinen som ny headcoach. Det blev Norrköpingsonens första uppdrag som huvudansvarig för en ligaklubb. Trots tuffa förutsättningar lyckades Riipinen och Norrköping att överraska många. Målet var att nå kvartsfinal och facit blev en sjunde plats i tabellen när säsongen avslutades i förtid.
– Jag lärde mig mycket av de andra coacherna som har varit med länge. Jag är ganska självkritisk av mig men det tar också tid. Vi har ändrat spelsystem och nu har vi inte lyxen av att ha gubbar över 30 som styr i omklädningsrummet. Så jag är hyfsat nöjd med min utveckling och vad vi lyckades prestera, säger Mikko Riipinen.

När Mikko Riipinen nu går in i sin andra säsong som headcoach har han höjt ribban. Norrköping Dolphins har rekryterat en meriterad amerikansk trio i Terry Larrier, Kamau Stokes och Phillip Carr. Man har dessutom fått behålla den svenska stommen och kryddat med hemvändande guarden Felix Terins.
– Vi fick ihop den svenska stommen ganska tidigt. Därefter har vi letat spelare som kan komplettera dem eller tillsammans med dem göra laget starkt. Vi har utgått mycket från Adam Ramstedt, Tim Schüberg och Felix Terins när vi satt ihop truppen, säger 33-årige Riipinen.

Planen är att Norrköping Dolphins ska vara spetsigare och våga skjuta tidiga skott under den kommande säsongen.
– Vi vill spela väldigt snabbt och aggressivt. Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan om det är inom ramen av de skott som vi vill ta. Med det sagt kommer vi också att jobba för att ta tidiga skott och leta efter dem, säger han.

Finns det någon svensk spelare som vi ska hålla ett öga på i vinter?
– David Jolinder ser definitivt väldigt intressant ut. Han har en bra ”frame” som man säger på engelska. Han har mycket intressant mentalitet, vill verkligen vara bäst och spelar för att göra stora spel.

Mikko Riipinen lyfter fram flera av sina svenska spelare. Men framför allt hoppas han att två av hans guarder ska erkännas av övriga basket-Sverige.
– Jag tycker att speciellt Tim Schüberg och Felix Terins inte har fått den respekt de förtjänar. De ses ofta som helt okej spelare. Jag är inte rädd för att säga att de är duktiga spelare som förhoppningsvis kan förtjäna sin respekt ännu mer.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget