Fotograf: BC Luleå

Mosesson vet vad som krävs för att nå final

Att kalla honom klubbdirektörernas klubbdirektör i Basketsverige är långt ifrån någon överdrift. Lars Mosesson har funnits med och styrt i svensk baskets finrum under tre decennier. Det kan man kalla erfarenhet och under åren har han lärt sig känna igen ett lagbygge som kan bära till SM-final när han ser det.

Nedräkningen kan börja – idag är det 25 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag har turen kommit till BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson!

Det är tidig eftermiddag när Lars Mosesson svarar i mobilen. Då har han nyligen avslutat en ensamlunch i BC Luleås egna restaurang i Luleå Energi Arena. Tankarna har börjat vandra mot att “få ihop säsongen” som han kallar det. Utgifterna ska rimma med inkomsterna, med andra ord. Och helst ska väl de senare väga tyngst.

I Luleå finns alltid kraven att vara på topp. Nu, när det gått tre säsonger sedan senaste guldet, undrar jag hur Mosesson tänker kring det där – hur man återuppfinner sig själv igen och igen.
– Vi brukar sätta upp mål internt i föreningen. När man håller på med elitidrott så får man en känsla av om laget man bygger kan gå till final eller inte. Jag känner ändå att vi varit i toppen de senaste åren även om vi åkte ut tidigt mot Jämtland i ett av slutspelen, säger Lars Mosesson.

I skrivande stund har BC Luleå åtta spelare klara. Detta med en ungefär en månad kvar till seriepremiär. Är man senare ute än vanligt?
– Vi har medvetet skjutit på saker och ting och möjligen försökt få någon bra spelare till bättre pris. Vi gick efter Alex Lindqvist i ganska skarpt läge, men han valde Island. Synd, för vi hade gärna haft honom i gruppen. Kanske hade vi startat med två amerikaner och honom. Nu blir det istället tre amerikaner, berättar Mosesson.

Denzel är inte ett jättevanligt namn i Sverige (65 personer har det som tilltalsnamn) ändå lyckades BC Luleå värva en ny Denzel [George] när den gamla Denzel [Andersson] stack till Italien.
– Vi blev glada när Denzel Andersson fick chansen att testa i Italien. Och han kommer ju inte bara testa. Han kommer att bli etablerad. Sedan är det roligt att få in en kille från RIG Luleå som Denzel George. Det är ju lite tradition i det med Pelle Larsson, Denzel Andersson, Joel Svensson och det gänget. Nu var det dags för Denzel George, kommenterar Mosesson.

Tidigare NBA-spelare
Visst har Luleå lyckats förlänga med Steven Davis samt med att hämta hem Adam Rönnqvist, men det största man lyckats med är kanske ändå att fånga tidigare NBA-spelaren Toure’ Murry på kroken.
– Kanske att man få lite fördelar när man väntar. Murry har samma agent som Davis och på så vis fick vi höra att det fanns intresse. Murry hade en säsong som inte var den bästa och då blev det läge för oss. Jag tror att han kan bli något extra och hoppas att han drar tittare. Och publik om vi får ha någon publik, säger Mosesson.

Vissa av SBL-klubbarna har klubbdirektör, vissa har sportchef och vissa har både och, eller ingetdera. Rollerna går ofta in i varandra en del. Hur går till när BC Luleå bygger lag redogör Lars Mosesson för.
– Hos oss är det våra coacher som gör det stora jobbet med rekryteringen av spelare. De vet ungefär vad de kan röra sig med, de får en budget för de utländska värvningarna. Så jobbar de fram ett antal alternativ och sedan tittar vi tillsammans. Det är Peter Öqvist och Håkan Larsson som vet vad laget behöver, förklarar Mosesson.

Man får vara glad över den tid man kan få med Lars Mosesson. Han är nämligen en upptagen man som har mycket att stå i inför SBL-premiären. För tillfället går den mesta av Mosessons tid åt till att göra klart avtal. Han tycker att Corona har försvårat jobbet en del och verkar inte helt gilla att nästan enbart jobba över telefon. Jag önskar honom lycka till innan vi säger hejdå och Mosesson hinner nämna sin glädje över matcherna som ska gå i SVT.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget