Fotograf: Bildbyrån (montage)

Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå

Efter tre säsonger i Wetterbygden Stars valde Boris Balibrea i våras att flytta norrut och anta en ny utmaning – i Umeå BSKT.
– Umeå var redo att ta nästa steg, precis som jag.

Nedräkningen kan börja – idag är det 26 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag har turen kommit till Umeås coach Boris Balibrea!

När jag når Umeå BSKT:s nya coach, spanjoren Boris Balibrea, på WhatsApp är han på ett strålande humör. Han berättar att han har hittat sina rutiner i Umeå, att han älskar jobbet och att han njuter av de soliga men krispiga septemberdagarna i norra Sverige.

Balibrea valde, efter tre säsonger i Wetterbygden Stars, att signa med Umeå. Redan i början av maj till och med. Han berättar att tajmingen var den rätta, åt båda hållen. Han kände att han gett allt han kunde i Wetterbygden och att han var redo för något nytt. När Umeå kontaktade honom kände han att utmaningen var perfekt.
– Under mina tre år i Sverige har jag lärt mig väldigt mycket om svensk basket. I SBL kommer jag att kunna påverka mer än i någon annan liga. Umeå var redo att ta nästa steg, precis som jag, säger Boris Balibrea.

Umeå BSKT har varit i SBL i sex år, samtliga med Jesper Gustavsson som coach. Dessutom coachade han laget under de sista två åren i ettan. Att efterträda någon som satt sin prägel på en klubb under så lång tid blir antagligen rätt speciellt.
– Jesper Gustavsson gjorde ett bra jobb under de åtta åren. Jag måste vara smart, respektera det och behålla det bästa av det som Jesper implementerade. Sedan kommer jag givetvis att introducera en del eget, säger Balibrea.

Vad är det då som Boris Balibrea vill förändra?
– Jag har mitt sätt, med hårt jobb, där jag bygger genom kemi och gärna med unga spelare. Jag vill att laget ska kunna träna så mycket som möjligt och unga spelare har hög arbetskapacitet och blir inte skadade lika ofta som äldre spelare. Sedan kan det vara så att unga spelare passar vår budget bättre också, siar Balibrea.

Vad betyder det för ditt lagbygge att ni kunde behålla Nathan Dawit?
– Nathan Dawit är den viktigaste signingen för oss. Om han är hel kommer han vara en av de bästa svenska guarderna i SBL. Nathan har en positiv inställning till mig och mina idéer, samtidigt som han har visat ledarskap och att han är en hårt jobbande tävlingsmänniska. Han har visat att det är i Umeå han vill vara och vi är superglada över att få behålla honom.

När Jonathan Peleg värvades talade Balibrea om honom som ligans bästa försvarsspelare.
– Jonathan Peleg har två viktiga komponenter – de defensiva skillsen och de defensiva instinkterna. Jonathan förutser vad som ska hända och är alltid någon sekund före. Överallt. Hela tiden. Det gör honom bäst i Sverige, menar Balibrea.

Balibrea avslöjar att hans lag kommer att spela utan en traditionell pointguard. Nathan Dawit och Jonathan Peleg i kombination med nyvärvade Gium Exposito, som Boris coachade i Wetterbygden, ska tillsammans klara av jobbet.

När det handlar om utveckling och om vem laget inte skulle klara sig utan brukar utmärkelserna kallas MIP (Most Improved Player) och MVP (Most Valuable Player). Det känns intressant att få veta vilka spelare Boris Balibrea tippar som Umeås MIP och MVP.
– MIP blir Anton Lindqvist. Han är ny, 18 år, senast från Helsingborg, men växte upp i Ängelholm. Anton kom på tryout hos oss och vi erbjöd honom kontrakt. Han är en atletisk, vänsterhänt två-trea med långa armar. Jag tror verkligen på honom. MVP blir Nathan Dawit, som jag redan hyllat. Han kommer att bidra med mycket, men styrkorna ligger i poänggörandet, där han är varierad och är väldigt bra en mot en, på fastbreaks och från trepoängslinjen.

När det är dags att avsluta intervjun kan Balibrea knappt vänta på att få sätta igång med förmiddagsträningen. Han berättar att när den är genomförd ska han till kontoret och klippa film, göra klart lagets playbook och kolla video på några möjliga värvningar till laget. Mycket att göra alltså och det är så han vill ha det – Boris Balibrea.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget