Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Martin Pahlmblad, 34, är spelaren som kallas för Södertäljes ”heart and soul”. I en intervju med SBL Herr berättar Pahlmblad om hur han vuxit som spelare, att han vill spela fyra-fem år till och varför han inte använde toalettpapper under fem år.

Nedräkningen kan börja – idag är det 27 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – först ut Södertäljes lagkapten Martin Pahlmblad!

Martin Pahlmblad förbereder sig för sin sjätte säsong med Södertälje BBK. Den 34-årige guarden har hunnit med utlandsspel, klubbyten inom Sverige, gjort 100 A-landskamper och vunnit fyra SM-guld. Men hungern och drivet att fortsätta spela på SBL-nivå finns fortfarande kvar.
– Jag vill spela fyra-fem år till tror jag. Vi får se om det är i kombination med att börja trappa ned och utbilda sig på sidan av basketen eller jobba. Men så länge kroppen håller och jag kan hålla en bra nivå fortsätter jag, säger Martin Pahlmblad.

Pahlmblad återvände till Södertälje säsongen 2017/2018 efter en utlandssejour. Efter det har han haft tre av sina statistiskt bästa säsonger i karriären. Och det tackar han tränaren Ludwig Degernäs för.
– Ludde har gett svenska spelare chansen att ta roller som jänkare i vanliga fall brukar få. Han har gett oss mer av det offensiva ansvaret. Det har gjort att man varit tvungen att utveckla sitt spel eller visa sidor som folk inte sett förut, säger Pahlmblad.

Han fortsätter:
– Det är skitkul, verkligen. Det har verkligen hjälpt mig att tycka att basket är roligt igen.

På frågan om det finns något som folk inte känner till om Martin Pahlmblad funderar han en stund. Sen minns han tillbaka på en speciell femårsperiod i livet. Ja, ett halvt decennium då han inte använde sig av toalettpapper.
– När jag spelade i Solna så glömde jag köpa toapapper i typ två veckor. Så varje gång jag kom hem och skulle skita så fanns det inget. Jag var tvungen att spola som man gör med bidéer.

Haha. På riktigt?
– Ja! När jag väl kom på att köpa toalettpapper igen kändes det så snuskigt. Så jag gick till Claes Ohlsson och köpte en slang och kopplade in den till handfatet. Sen tog jag med den och en skiftnyckel på alla bortamatcher och landslagsläger. Så kunde jag koppla in den i handfatet på hotellen och sprutade vatten istället för toalettpapper.

Martin Pahlmblad minns tillbaka på början av sin SBL-karriär med Solna Vikings. Under sina första ligaår var inte lönekuvertet lika stort som i dag. Och då fick han ta till okonventionella metoder för att ta sig genom vardagen.
– I början bodde jag i en trea under några månader. Men jag hade bara en glödlampa eftersom jag inte ville slösa pengar på det. När det började bli mörkt utomhus fick jag skruva ned glödlampan och flytta den mellan rummen beroende på var jag gick.

Han fortsätter:
– Det var samtidigt som den gången när jag bara hade 250 spänn kvar på mitt konto. Då såg jag en sån där ”beer hat” som jag alltid hade velat köpa på Teknikmagasinet. Det var en vecka kvar till lön men jag valde att smälla 200 kronor på en sån och några Dr. Pepper.

Det låter som väl investerade pengar.
– Absolut! Jag gick hem, satte mig och kollade på MTV och drack två Dr. Pepper genom hatten. Det var värt det (skratt).

Text: Max Wiik

Dela inlägget