Fotograf: Youtube

Amerikansk center till Jämtland Basket

Cyril Langevine, just utexaminerad från University of Rhode Island, är Jämtland Baskets nye center och blir Östersundslagets tolfte spelare i årets ligatrupp.

Jämtland Basket har nu alltså klart med spelare nummer tolv till SBL-truppen 2020/21 och det var ingen överraskning att det var centerpositionen och en importplats som fylldes. Valet föll till slut på 23-årige amerikanen Cyril Langevine som mäter 203 centimeter och blir ”Älgarnas” starke man under korgarna.

Langevine snittade över 10 poäng och 10 returer under sista året på college, och 15 poäng och 10 returer under näst sista året i den högt rankade Atlantic-10 Conference. Med sin aggressiva och fysiska speltid är returtagning, screensättning och försvarsspel högt upp på Cyrils arbetsbeskrivning.
– Vi har förstås lagt ned ganska mycket arbete på att hitta rätt spelare här och försvarsspel och närvaro under korgarna har varit de enskilt viktigaste kompetenserna. Sedan har prislapp och andra omständigheter ramat in förutsättningarna. Vi tror Cyril kan bli riktigt spännande i SBL. Det är så klart en omställning från universitetsbasketen till proffsligorna i Europa, men vi ska försöka hjälpa honom att komma in i vårt spel och miljön så fort som möjligt, säger Jämtlands nye tränare Adnan Chuk.

>>> SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu! <<<

Cyril Langevine som har sydamerikanska rötter (Guayna) är uppvuxen i New Jersey och valde närliggande universitet på Rhode Island, New York, där han var en av lagets främsta spelare under de fyra åren och utnämnd till seriens första femma och en av Atlantic-10:s bästa försvarsspelare. Nu startar proffsäventyret och Cyril väntas anlända till Sverige och Östersund inom den närmaste veckan.

Med Langevines styrka och aggressivitet får Jämtland ytterligare en dimension och lagbygget ser onekligen intressant ut med dryga månaden kvar till säsongspremiären borta mot Umeå BSKT den 20 oktober.
– Vi är mycket nöjda med det vi ser och jag tycker vi har en både bred och djup trupp. Nu är det ju flera lag som ser intressanta ut men sammantaget ser jag ingen anledning att ändra på de höga ambitionerna och förväntningarna, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

Med Cyril i truppen har Jämtland 12 spelare klara där den slutgiltiga truppen kan komma att innehålla ytterligare spelare.
– Vi har ju egentligen runt 24 spelare kan man säga i och med att vårt talangprogram i division 1 är nära sammankopplat med ligaprogrammet, vilket innebär att spelare kan gå upp och ner både i träning och tävling, säger Pecka Johansson.

Jämtland Baskets trupp i nuläget:
Adam Johansson, Anes Zekovic, Cyril Langevine, Daniel Johansson, Eugene Harris, Hampus Ramstedt, John Pålsson, Pierre Hampton, RT Guinn, Tavrion Dawson, Victor Stepanovski, Zach Lewis.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget