Fotograf: FIBA Europe (montage)

Kanadensisk pointguard till Borås

Borås Basket har hittat sin nya general. Det blir kanadensaren Marek Klassen, 28, som leder styrkorna för mästarlaget när säsongen 2020/2021 drar igång.

Som alltid när Borås Basket letar bland nordamerikanska spelare så föredrar man sådana som redan hunnit skaffa sig erfarenheter från den europeiska typen av basket.
– Vi gillar att ha bra inside-information om spelare som vi rekryterar, så att vi vet hur de är både som människor och som idrottsmän. Det har vi på Marek Klassen då vi hade några olika ingångar på honom, säger Borås Baskets tränare Henrik Svensson.

Klassen har rykte om sig att vara en bra skytt och om att vara en bra ledare både på och utanför basketplanen – en spelare som genom karriären haft ett högt snitt när det gäller assist.
– Jag spelar på pointguard-positionen och kommer att bidra med att driva upp lagets tempo och fart. Till Borås tar jag med mig viktig erfarenhet och ledarskap, säger 28-åringen.

Om Borås Basket har Klassen bara hört positivt – att laget har en erfaren huvudtränare och en sportchef som spelat på hög nivå i Europa. Och inte minst att klubben under flertalet år tävlat mot bra motstånd i FIBA Europe Cup och i EuroChallenge.

Klassen växte upp i kanadensiska Vancouver och precis som många andra landsmän följde han intresserat Steve Nash karriär i NBA. Men för Klassen räckte det inte med att bara betrakta Nash på avstånd.
– Jag har tränat mycket kring Steve Nash. Så jag gillar att skjuta som honom. Och jag gillar att spela pick and roll som honom, säger Klassen.

Klassen som mäter 183 centimeter tog examen från Point Loma Nazarene University 2015 och har sedan dess hunnit samla på sig en ansenlig mängd erfarenhet från spel i Europa. Senaste matcherna gjorde han i en kanadensisk sommarliga, men det senaste riktiga laget var BC Kyiv Basket i Ukraina 2019/2020. Klassen och Kyiv deltog då även i FIBA Europe Cup.

Marek Klassen anländer till Borås i september och kommer att spela med nummer 13 på tröjan. Precis som förebilden Steve Nash hade i Phoenix Suns.

>>> SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu! <<<

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget