Fotograf: Montage

Woodson tar över efter Tyus

Det blir ingen Marcus Tyus i Borås Basket 2020/2021. Men det blir en Avery Woodson. Den 26-årige amerikanen tar över Tyus roll i mästarlaget, anländer till Borås i början av september och kommer att bära tröjnummer 3.

Marcus Tyus meddelade Borås Basket att han ville komma till en större liga än den svenska. Samtidigt resonerade coacherna och sportchefen i Borås att man behövde ersätta Tyus med en ganska liknande spelartyp. Valet föll på 188 centimeter långe Avery Woodson.

Woodson tog examen från Butler University 2017 och har sedan dess skaffat sig tre års erfarenhet som professionell basketspelare i Europa – senast i finska Kouvot.
– Vi kollade på Avery Woodson redan för två år sedan och har följt honom sedan dess. Vi letade någon med erfarenhet av spel i Europa och någon som varit en bra skytt under hela karriären. Woodson hade detta och ville dessutom väldigt gärna komma till Borås. Och med hans goda rykte som person och tävlingsmänniska gjorde det valet ganska enkelt för oss, säger Borås huvudtränare Henrik Svensson.

Avery Woodson är väl medveten om Borås Baskets framgångar de senaste säsongerna och ser sin nya situation som perfekt och en möjlighet att lära sig av och försöka addera till en vinnande kultur.
– Coach Svensson och jag har haft ett flertal samtal om Borås Basket och basket generellt. Han besitter en väldigt insiktsfull baskethjärna och jag är angelägen om att lära av honom, se hur jag passar in och försöka hjälpa laget vinna matcher, säger Avery Woodson.

>>> SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu! <<<

När Woodson blir ombedd att nämna en känd basketspelare som har ungefär samma spelstil som han själv har låter svaret så här:
– CJ McCollum från Portland Trailblazers i NBA – en guard som kan skapa sitt eget skott, sätta trean, men även sätta bollen i golvet och skapa för andra. Jag har studerat McCollums spel de senaste åren och försökt implementera min egen version av hans spel, berättar Woodson.

Avery Woodson växte upp i en liten stad i Mississippi som heter Waynesboro. Staden har inte mer än 5000 invånare.
– Att växa upp i Waynesboro har gjort mina europeiska erfarenheter så mycket mer speciella. Jag vet nämligen att många människor inte har chansen att resa så mycket som jag har gjort och jag är väldigt tacksam för varje sådan chans jag får, säger Woodson.

Och så en spontan hälsning till en speciell grupp människor…
– Jag vill bara slänga ut detta. Jag älskar fiske! Så till alla svenska fiskare där ute; let’s go, hälsar Woodson.

Henrik Svensson passar på att tacka Marcus Tyus för dennes insatser under de senaste två säsongerna i Borås Basket – de som resulterade i en finalplats och ett SM-guld.
– Vi hade två väldigt bra år med Marcus Tyus, där han varit mycket bra och mycket viktigt för oss – både som en bra spelare men också som en helt fantastisk människa att jobba med. Vi önskar Marcus och hela hans familj stort lycka till, avslutar Henrik Svensson.

Borås Basket har nu nio spelare med kontrakt över kommande säsong.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget