Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Han blir ny tränare i Jämtland

Diskussionerna i Basketsverige har pågått ett tag – nu är det klart att det blir Adnan Chuk som blir Jämtlands nye huvudtränare. 38-åringen ledde senaste säsongen Geneve Lions i den schweiziska högstaligan.

En av de stora snackisarna inom svensk basket de senaste veckorna har varit vem som efterträder Torbjörn Gehrke som huvudtränare i Jämtland Basket. Nu är det klart att det blir välmeriterade Adnan Chuk som leder Östersundslaget de kommande tre säsongerna. Chuk, som närmast kommer närmast från schweiziska topplaget Geneve Lions där han som förste svenske tränare någonsin i någon av de större ligorna i Europa placerade sitt lag på tredje plats innan även de fick ge vika för coronaviruset. Laget tog dessutom hand om guldet i Supercupen och var näst Fribourg det lag som producerade mest poäng framåt.

Den 38-årige östgöten med rötterna i Bosnien inledde coachkarriären som assisterande för Norrköping Dolphins säsongen 2014-2015. Därefter blev det hela fyra säsonger som huvudtränare med SM-guld och utnämnande som årets coach både 2017 och 2018. Chuk har även hunnit med att assistera förbundskapten Vedan Bosnic, både för det svenska och bosniska landslaget.

Som grund till ledarkarriären har Adnan en 16-årig spelarkarriär som fältherre och pointguard bakom sig och är tillsammans med Torbjörn Gehrke en av ett fåtal som har SM-guld både som spelare (Södertälje, 2013) och ledare. Efter en vända som proffs i Belgien och Tyskland landade han 2006 i Östersund och spelade två säsonger i Jämtland Basket.

Det var också i Östersund som han träffade sin nuvarande fru, Malin, också hon ligaspelare och sedermera landslagsspelare. Nu sluts alltså cirklarna och den här gången är det en hel familj som återvänder till Norrlands inland då Selma 4 och Benjamin 1,5 år har anslutit.
– Ja, det är helt klart en speciell känsla när vi nu har tagit beslut om att åka hem och flytta upp till Östersund igen. Vi är ju minst sagt i en annan fas i livet nu än när vi inte hade mer att tänka på än varandra och några basketmatcher, men vi hade en fantastisk tid då och ser verkligen fram emot att komma upp och får ordning på allt det praktiska, säger Adnan Chuk.

Att Jämtland Basket har förflyttat sig som förening, fyller Sporthallen och har en högre målbild än tidigare är förstås en anledning till att Adnan nu väljer Jämtland och den Svenska Basketligan.
– Det var helt klart en upplevelse att jobba och leva i ett annat land och det är så klart inte uteslutet att det blir en ny resa senare. De närmaste tre säsongerna ser dock jag och familjen fram emot att få vara med på Jämtlands fortsatta utveckling och det kommer att bli en mäktig känsla att få kliva in i Sporthallen och tillsammans med fansen kriga för livet mot ett SM-tecken.
– Det finns flera skäl till att det blev Jämtland, dels så har ju jag och Malin en gemensam historia här och känner ju mycket folk, däribland delar av den nuvarande ledningen som jag har stort förtroende för och dels så har klubben lyckats vad gäller hur man presenterar sin produkt och varumärke. För min del handlar det i första hand om att förvalta det Gehrke och klubben har lyckats med efter att den nya Sporthallen kom och jag gillar målsättningen om att vinna en nationell titel och spela internationellt under de närmaste tre säsongerna.

Att en välmeriterad coach som Adnan Chuk väljer Jämtland Basket är förstås en vinstlott för klubben.
– Inriktningen har ju varit att hitta en långsiktig lösning kring coachfrågan och den har varit aktualiserad under hela säsongen där kravet om ett längre samarbete har varit vägledande. När vi nu är i lås med en av Sveriges bästa basketcoacher med internationell erfarenhet och sannolikt väldigt högt uppe på förbundets lista över tänkbara kandidater till kommande förbundskaptensjobb så känner vi oss förstås mycket lyckligt lottade, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

Med den nye coachen på plats – vad kan vi förvänta oss av Jämtland framöver?
– Ja, vi har ju ett arbetsmål de närmaste tre säsongerna där vår ambitionsnivå är att kunna tävla om mästerskap. Vi tror att vägen dit innefattar att vi presenterar en attraktiv produkt sammantaget som lockar mycket engagemang och publik – och då är förstås lagets prestationer och insats en viktig del. Vi kommer även fortsättningsvis jobba i grupp där flera är inblandade i spelarrekryteringen för att hitta rätt karaktärer och där coachens uppdrag blir att leverera och sätta ihop det här till en hårt arbetande enhet som gillar att spela tillsammans. Det vi fick se i Geneve och hur Adnans Lions agerade med ett aggressivt och kollektivt försvarsspel som gav möjligheter till snabba spelvändningar kändes tilltalande, säger Johansson.

Som för alla i idrottsvärlden och övriga samhället gör det rådande läget att det finns osäkerhet och en hel del huvudbry inför framtiden även för den nye coachen och klubben.
– Vi har precis kommit tillbaka och närmsta dagarna är det förstås en hel del praktiska grejer att ta hand om. Sen är det ju så att man som basketcoach börjar planera inför säsongen. Det går ju liksom inte att undvika. Precis som alla andra så hoppas vi att det här vänder och normaliseras så att vi tillsammans kan börja jobba hårt. Jag har så klart tät kontakt med klubbledningen och vi kommer att stegvis börja forma nästa säsongs stab och trupp, säger Adnan Chuk.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget