Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Gehrke och Jämtland går skilda vägar

Efter sex säsonger i Jämtland Basket lämnar tränaren Torbjörn Gehrke Östersundslaget. Under Gehrkes tid har föreningen utvecklats till ett av basketsveriges starkaste varumärken med fullsatt sporthall och med de största sportsliga framgångarna i föreningens historia.

Inför säsongen 2014/15 var Jämtland Basket i ett läge där den ny- och ombyggda Sporthallen fortfarande var någon säsong bort och behovet av långsiktighet i verksamheten stort där tränarfrågan förstås var högt prioriterad. Lösningen blev ett fem-årsavtal med Torbjörn Gehrke.

Under Gehrkes sejour i Jämtland har föreningen förflyttat sig från tegelväggar och tappra försök att nå långt i SM-slutspelet till fullskalig aktör i eventindustrin och ett spel som tilltalat den breda massan. Detta kryddades med en semifinalserie säsongen 2018/19.

Gehrke har förstås varit en stor del i detta – inte minst genom hans intresseväckande sätt att hantera media och förmågan att sälja basketsporten – både genom hur laget har agerat på planen och via hans ofta rättframma sätt att utrycka sig i text och tal.
– Vi är en helt annat läge nu än för sex år sedan – Torbjörn har förstås varit en viktig del i vår förflyttning som klubb. Jag har svårt att se att någon annan hade varit mer lämpad att coach Jämtland under den här tiden, säger Jämtlands ordförande Erik Westin.

Årets ligasäsong fick som många andra idrotter ett abrupt slut precis innan slutspelet. Känslan var att trots en turbulent säsong med mycket skador och spelarbyten att Jämtland efter sju vinster på de sista nio matcherna hade ett bra läge inför årets slutspel.
– Vi trodde ju stenhårt på möjligheten att lyckas ta oss till final i år – inte minst Torbjörn, staben och spelarna – verkligen oerhört trist att vi inte fick se hur det här laget hade sett ut i slutspelet, säger klubbdirektör Pecka Johansson.

Att Torbjörn Gehrke nu lämnar Jämtland Basket kommer inte som en nyhet för vare sig tränare eller klubb som nu planerar för kommande tre säsonger där målsättningen är att vinna en titel och prova på internationellt spel.
– I och med att vi inför denna säsongen förlängde samarbete med Torbjörn ytterligare en säsong så har vi hela tiden arbetat utifrån att vi inför kommande period gör en förändring. Det arbetet har förstås pågått parallellt med den vanliga verksamheten och kommer att öka i takt den närmaste tiden. Ambitionen är att vi har ny headcoach på plats under våren. Med den osäkerhet som nu finns i samhället i stort så är det förstås svårt att sia om framtiden men målsättningen kommande tre-årsperiod kommer även fortsättningsvis vara högsta möjliga, säger Pecka Johansson.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget