Fotograf: Max Wiik / BC Luleå

Finalklart i Svenska Cupen

Tre raka torskar mot Borås Basket fick räcka. BC Luleå besegrade Borås med 106-86 och är klart för final i Svenska Cupen där Södertälje Kings väntar.

Inför lördagens semifinal i Svenska Cupen talade tidigare ligamatcher sitt tydliga språk. BC Luleå hade förlorat tre gånger den här säsongen mot Borås. Men när lagen möttes på neutral mark visade BC Luleå ett helt nytt ansikte.
– Det var tufft. Borås är ett bra lag som redan slagit oss tre gånger. Vi visste vad vi behövde göra och genomföra vår gameplan från början till slut. Vi gjorde det bra och alla som kom in från bänken också. Det fungerade – och vi fick segern, säger Luleå-stjärnan Brandon Rozzell.

Luleålaget satte tonen tidigt med ett intensivt försvarsspel. Det gjorde att man ledde med 56-51 när lagen gick till halvtidsvila. Men det var i den andra halvleken som man stängde igen butiken totalt.

Brandon Rozzell var stekhet och dundrade i 31 poäng. Lägg sedan till att Quinton Upshur, Pelle Larsson och Denzel Andersson även var på spelhumör så förstår ni varför BC Luleå vann. Så fort Borås närmade sig så hade BC Luleå ett svar. Ofta en trepoängare från Rozzell som satte tre stycken under fjärde periodens avslutande minuter. BC Luleå vann efter 40 minuters spel med 106-86 och nu väntar final under söndagen.
– Det var väldigt motiverande. Den här säsongen var det lite annorlunda med en cuptitel på spel och att vi vill lyfta den där trofén i morgon (läs söndag). Vi grävde lite djupare i dag och vi måste behålla samma intensitet under resten av säsongen. Vi måste hålla oss till vår gameplan och fightas tills slutsignalen ljuder, säger Rozzell.

Rozzell gjorde alltså 31 poäng och noterades även för 8 assist, 4 returer och 3 steals i segern.
– Jag är mer glad för mina lagkamrater. De satte stora skott i dag. Denzel var fantastisk i dag och ’Q’ (Quinton Upshur), som varit i en svacka, spelade med ett otroligt självförtroende. När de spelar på det sättet så blir det enklare för mig, säger han.

Hur känns det att vara i cupfinal?
– Det var en bra bedrift av oss men jobbet är inte avslutat ännu. Det är en stor match i morgon och att åka härifrån med något annat än ett guld är oacceptabelt för oss i vårt omklädningsrum. Vi ska vara redo för en tuff strid i morgon.

I finalen väntar Södertälje Kings som i sin semifinal slog Wetterbygden Stars med 93-80. Södertälje vann den sista perioden med förkrossande 33-14. Anton Gaddefors blev matchens bäste poänggörare med sina 20 poäng.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

MATCHFAKTA: SVENSKA CUPEN:
BC Luleå-Borås Basket 106-86
(27-24, 29-27, 22-16, 28-19)
Poäng, Luleå: Brandon Rozzell 31, Quinton Upshur 20, Denzel Andersson 18, Pelle Larsson 15, Axel Nordström 9, Anton Kobylak-Berglund 9, Tim Kearney 4.
Borås: Fredrik Andersson 17, Marcus Tyus 15, Andreas Person 10, Deandre Davis 9, Elvar Fridriksson 8, Zac Cuthbertson 7, William Gutenius 7, Ludvig Johansson 7, Simon Gunnarsson 3, Edvin Larsson 3.
Publik: 214.

Södertälje–Wetterbygden 93–80
(21–20, 15–16, 24–30, 33–14)
Poäng, Södertälje: Anton Gaddefors 20, Jonathan Person 17, Martin Pahlmblad 15, Deshawn Freeman 12, Simas Buterlevicius 10, Charles Callison 10, Eric Adams 9.
Wetterbygden: Calvin Hermanson 19, Tyler Sabin 17, Adam Rönnqvist 16, Carl Engström 14, Jonathan Peleg 8, Jonatan Bohman 4, Albin Häll-Eriksson 2.
Publik: 273.

Söndag 2 februari
Kl 13:00 Match om tredje pris: Borås-Wetterbygden
Kl 15:30 Cupfinal: Södertälje-Luleå

Matcherna kan du se på Solidsport.com.

Dela inlägget