Fotograf: Bildbyrån (montage)

Inför: Södertälje Kings-Jämtland Basket

Både Södertälje Kings och Jämtland Basket kommer från svaga insatser tidigare i veckan. I kväll möts lagen i Täljehallen. Se matchen på SBLPlay.se – uppkast klockan 19:04!

🏀 SÖDERTÄLJE KINGS 🆚 JÄMTLAND BASKET 🏀
🇸🇪 SBL Herr
📆 Fredag 13 december, kl 19:04
🌍 Täljehallen, Södertälje
💻 Livestatistik

📺 Klicka här för att se matchen på SBLPlay.se!

Efter förstärkningen i laget under mitten av november fick Jämtland Basket det välbehövliga lilla trendbrottet och vann ett par matcher i rad. Därefter kom en ganska otrevlig upplevelse i fjärde perioden mot BC Luleå. En match Jämtland styrde i tre perioder, men havererade totalt i period fyra och förlorade efter förlängning. Vi kan med facit i hand konstatera att det syre vi fick av våra två segrar inte var tillräckligt för att ge oss den trygghet och stabilitet vi behövde långsiktigt. De efterföljande förlusterna mot Norrköping och Borås har varit besvikelser, på olika sätt, och konsekvensen blir att förr eller senare måste vi börja äga våra egna prestationer likväl som icke-prestationer.

Jämtlands spel är och har varit bräckligt sedan början av grundserien. Det finns många åsikter om varför det har sett ut så som sträckt sig ifrån val av spelare, spelsätt (dvs. coachningen), avsaknaden av en viss typ av spelare och förstås även de många och långvariga skadorna vi haft. Självfallet är svaret en kombination av alla dessa faktorer och allt annat är helt enkelt en falsk dikotomi.

Innan jag ger mig på att analysera våra motståndare Södertälje Kings vill jag vara oerhört tydlig i att matchen mot Borås tror jag den berömda väckarklockan klämtade för oss i laget. Precis som vid ett tillfälle tidigare under säsongen krävdes det att vi fick en ”örfil” för att se oss själva i spegeln och rannsaka vårt eget beteende. Det har pratats en del om att skadorna och djupet hos Jämtland skulle vara anledningen till bristen på resultat. Att säga att skadorna inte påverkat oss vore förstås naivt, men i Boråsmatchen var det vare sig trötthet eller vårt djup som hade någonting överhuvudtaget med förlusten att göra. Den matchen avgjordes under de första fem-sex minuterna av period tre när våra starters spelade, vi var utvilade, jag stod där och coachade och matchen var mer eller mindre avgjord innan första bytet gjordes. De bärande spelarna och coachstaben måste helt enkelt växa upp, snyta näsan och sluta grina och helt enkelt gå till jobbet.

För att vi skall kunna besegra Södertälje kommer det att krävas en hundraprocentig insats ifrån oss. Om jag har rätt kommer Jämtland från och med matchen ikväll att successivt ta steg i rätt riktning. Jag känner igen reaktionen efter Borås och vi är medvetna om våra brister, samtidigt inser vi vad vi är bra på och måste göra bättre. Det handlar om ansvar. Södertäljes bakplan med Jonathan Person, Martin Pahlmblad, Dino Pita, Charles Callison och Sheriff Drammeh är potent. Tappet av Andrew Smith är förstås kännbart men han ersätts inte av någon duvunge precis (Anton Gaddefors).

Jämtland reser till Södertälje med tio spelare och en elfte ansluter på plats. Vilka som i slutändan kan spela återstår att se men det får vi reda på genom att läsa i statistiken under kolumnen ”speltid” efter matchen. Fokus ligger nu på två saker – de som är med oss och kan spela och att vinna matcher genom hårt arbete.

Vår önskan och förhoppning är förstås att snart få tillgång till truppen vi faktiskt förfogar över så att vi kan träna börja ordentligt tillsammans, men vi måste hantera dagen först och så tar vi morgondagen i morgon.

Text: Torbjörn Gehrke, tränare i Jämtland Basket

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje väntas ställa upp med samma lag som mot Nässjö tidigare i veckan.

Jämtland saknar fortsatt Jaan Puidet och Gustav Hansson. Däremot finns det förhoppningar om att nyförvärven Marshall Nelson och Oliver Gehrke är redo för spel.

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Jämtlands hemsida inför matchen

Dela inlägget