Fotograf: FIBA Europe

Första vinsten i hamn för Södertälje

Södertälje Kings var i stort behov av en vinst inför tisdagens match mot bulgariska BC Balkan och vann till sist med 93-83, vilket också innebär den första vinsten i FIBA Europe Cup. Anton Gaddefors, som premiärspelade på hemmaplan blev poängbäst med 19.

Södertälje började i fin rytm med 5/6 treor i den första perioden, varav Sheriff Drammeh stod för två av dem. Men även motståndarna, däribland Dimitar Dimitrov, presterade väl vid trepoängslinjen och det blev en jämn första period som slutade 25-24.

– Vi hade förväntat oss en tuff kamp mot Södertälje. Jag tycker inte att vi svarade med rätt energi, vi hade behövt anstränga oss lite mer. Vi kom hit för att vinna men tyvärr förlorade vi, sa Dimitrov efter matchen.

Redan efter tio minuter hade Eric Adams fått tre fouls och i den efterföljande perioden även Gaddefors. Laget som helhet gjorde totalt 27 fouls i matchen.

– Det är ganska vanligt under säsongen att vi har kommit i lite foulproblem och det är någonting vi måste reparera till framtiden, det är självklart. Men det är inte bara de som får fouls som gör fel hela tiden, det är faktiskt ett lagspel där ute och folk som blir slagna en mot en och så blir de tvungna att hjälpa. Det är inte bara att man måste titta på dem som blir utfoulade och måste hålla sig på banan – det är vi som lag som måste hjälpa till bättre och se till att vi håller borta spelare nära korgen, sa Ludde Degernäs, tränare i Södertälje Kings efter matchen.

Lagen fortsatte att följas åt i den andra perioden, och poängen var relativt jämnt fördelad inom respektive lag. Balkans nye amerikan Kenny Hall var viktig för Balkans insidespel och den kvicke spelfördelaren Jordan Callahan krävde hård defensiv bevakning. Period två vanns av bortalaget med 21-16 och innebar ställningen 45-41 till Balkan i halvtid.

Gästerna behöll några poängs ledning i inledningen av den tredje perioden, men halvvägs in i perioden var Södertälje ikapp, stärkta av Eric Adams återtåg på planen som gav energi. Charles Callison spelade fram sina lagkamrater (elva assists) och Jonathan Person tillförde viktiga poäng i protokollet.

– Vi höjde bara tempot och höll oss till gameplanen, gjorde några justeringar och fick några offensiva och defensiv returer. Det var avgörande för oss, att vi lyckades genomföra vårt anfallsspel på ett bra sätt och spelade tufft försvar, sa Callison.

Hemmalagets trepoängsskytte var stabilt matchen igenom (15/26) och om inte Balkan också hade satt några i slutet hade Södertäljes ledning varit större än två poäng inför de sista tio minuterna. Hemmalaget fick dock en lysande start på den sista perioden, och hade efter tre minuter gått upp i en elvapoängsledning. Och även om Balkan hämtade upp en del av underläget var det inte tillräckligt för att förändra matchbilden. Noterbart att Anton Gaddefors satte 16 av Södertäljes 27 poäng i den fjärde perioden.

– Den kvalitén idag, det är en jättefin och mysig kille som vi har sajnat. Och utan att ha coachat honom känns det som jag känner honom, har väldigt mycket erfarenhet också. Jag är glad att han är här och fick visa sina skills idag inför vår hemmapublik. Det är fortfarande tidigt, det är hans tredje match, men det var kul att se hans spel idag, sa Degernäs om Anton Gaddefors och fortsatte med en status om Dino Pitas skada:

– Han fick ta bort gipset idag och fick en stövel, så det är på god väg. Sen hur lång tid det tar, vi får inte ha bråttom när det gäller den delen. Det viktiga är att han kommer tillbaka hundra procent. Jag skulle kunna tro att han är tillbaka i slutet av november, kanske början av december. Viktigt att han blir clearad för träning, vi vet vilken kvalité Dino har och vad han betyder för laget, men det är för tidigt på säsongen för att riskera någonting. Sen så var jag glad att se Dino i stöveln, han log lite idag – viktigt för hans självförtroende att det är på god väg.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

MATCHFAKTA / FIBA EUROPE CUP
Södertälje–Balkan Botevgrad 93–83

(25–24, 16–21, 25–19, 27–19)
Poäng, Södertälje: Anton Gaddefors 19, Jonathan Person 18, Andrew Smith 15, Martin Pahlmblad 11, Sheriff Drammeh 11, Alexander Larsson 9, Charles Callison 8, Eric Adams 2.
Balkan Botevgrad: Aleks Simeonov 18, Mihailo Sekulovic 13, Kris Minkov 10, Marko Radonjic 10, Dimitar Dimitrov 10, Jordan Callahan 9, Kenneth Michael McElrath 8, Daishon Amir Knight 5.
Publik: 478.

Dela inlägget