Fotograf: Montage

Inför: Köping Stars-Norrköping Dolphins

Ska Köping Stars gå upp i ensam serieledning? Eller ska Norrköping Dolphins ta en blytung seger? Svaret får du i “Måndagsmatchen” som sänds på SBLPlay.se – uppkast klockan 19.04!

🔥 Köping Stars – Norrköping Dolphins 🔥
📺 SBL Play
🇸🇪 Svenska Basketligan, SBL
📆 Måndag 4 november, kl 19.04
🌍 Karlbergshallen, Köping
💻 Livestatistik

208 centimeter Shane Walker står stadigt på golvet i sina basketskor storlek 50, och lika stabilt har Köping Stars öppnat ligasäsongen. Därmed finns under måndagskvällen chansen att som enda lag inta tabellens förstaplats i SBL – i så fall en historisk bedrift i Köpings idrottshistoria.

Köping Stars har nu tre raka matcher hemma i Karlbergshallen mot tuffast tänkbara motstånd. Först svenska mästarna från 2018, Norrköping måndag kväll. Nästa måndag Södertälje (mästare 2019) och så SM-finalisten Borås om två veckor.

Köpings tränare ”Jotti” Nikolaidis vill givetvis se ett lika hungrigt och energifyllt Stars som i tidigare matcher.
– Vi är inne i en bra rytm, och då gäller att passa på att vinna matcher.

Det är ett ”nytt” Norrköping som Köpingspubliken får se i kväll. Lagets tidigare storstjärnor Joakim Kjellbom och Mikael Lindquist som ledde Norrköping till SM-guld förra våren finns inte längre med på planen. Laget har ny tränare och truppen har föryngrats. Inledningen av säsongens ligaspel har varit tuff – just nu vill Norrköping mest av allt bryta trenden av fyra raka förluster.

Shane Walker, Köpings kombinerade forward/center, har respekt för motståndet men förklarar att fokus alltid ligger på Köping Stars eget spel och viljan att vinna.
– Jag sätter också press på mig själv, och vet att saker och ting alltid går att göra bättre.

Shane Walker är brittisk landslagsspelare och har genom åren samlat på sig rutin från spel i de europeiska ligorna. Redan som ung hade han målsättningen att etablera sig som basketspelare ute i Europa.
– Jag ville resa och få livserfarenheter från olika länder och kulturer.

Shane hamnade först i Grekland och sedan har det blivit sejourer i Holland, Cypern, Frankrike och Italien – och nu Sverige och Köping:
– En liten, trevlig stad. Här kan jag lägga fokus helt på basketen. Nu är jag kvitt de olyckliga hjärnskakningarna från försäsongen och blir allt mer komfortabel i mitt spel.

Shane tycker att han ännu inte fått ur sig sina starka sidor – de brukar växa fram under andra halvan av säsongerna. Så har det varit i tidigare klubbar där han vunnit en rad titlar.
– Jag har heller aldrig spelat för ett ”loosing team”.

Det bådar ju gott, och Shane Walker har stort förtroende för sina lagkamrater. En av Stars styrkor, menar han, är att ingen av killarna briljerar för sin egen skull, utan alla spelar för laget. Hittills har det givit bra utdelning med sex av sju segrar. En seger mot Norrköping under måndagskvällen tar Köping Stars till ensam ligatopp på 14 poäng.

Text: Ulf Eneroth (Köping Stars)

Under måndagskvällen åker ett spelsuget Norrköping Dolphins till Köping för att skjuta hem två nya poäng. Norrköping Dolphins har under inledningen av säsongen tagit två vinster på sina sju matcher, men förlusterna har varit knappa och man har endast totalt tolv minuspoäng över hela serien. Det har varit några hedersamma förluster mot tippade topplag, Borås Basket och BC Luleå, där prestationen varit klart godkänd men man har även några ”onödiga” förluster.

Så här säger Norrköpings tränare Mikko Riipinen inför kvällens match.

Vad betyder den, i många avseenden, bra och positiva prestationen senast mot Borås?
– Prestationen var bra och viktig ur ett utvecklingsperspektiv. Att bygga ett helt nytt lag tar väldigt lång tid. Därför är det väldigt viktigt att vi hela tiden tar steg framåt, stora som små. Vi måste se på vårt lagbygge med tålamod men ändå ställa krav på utvecklingen och framstegen under tiden. Vi visar också mot Borås på bortaplan utan Tim (Schüberg) att vi kan tävla med dom bästa lagen om vi klarar av att hålla oss till matchplanen och att samtliga spelare är aggressiva på sina minuter på planen.

Hur har ni utnyttjat de här tio spellediga dagarna?
– Vi har haft tid till att både återhämta oss från dom sjukdomar och småskavanker samtidigt som vi kunnat slipa på taktiska och tekniska saker i spelet. Det tar tid att få in en ny spelare i både gruppen och spelet så denna perioden har vi även utnyttjat till detta. Vi har försökt att lägga tid på våra kroppar nu när vi haft många dagar mellan matcher. Vi har även hunnit med lite teambuilding vilket är bra för oss som ny grupp. Dagarna har varit viktiga för oss.

Vad behövs för att få omkull Köping Stars?
– Vi behöver se till att hela matchen spelas i ett högt tempo och med hög intensitet. Dom går runt på mycket färre spelare än vad vi gör och för att kunna utnyttja detta så behöver tempot vara högt från första minuten. Vi behöver också kontrollera deras nyckelspelare så gott vi kan och försöka se till att dom andra spelarna får ta fler beslut och avslut. Dom tre amerikanerna samt Niklas Larsson är väldigt farliga och har väldigt mycket kvalitet, vilket dom visat hela ligan redan.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

VAD ÄR MÅNDAGSMATCHEN?
16 måndagar under säsongen med start 7 oktober är vikta åt svenska ligabasket och SBL Herr! Då kommer vi tillsammans med produktionsbolaget Sportsground att krydda ett antal SBL-matcher lite extra.

Det kommer bland annat finnas både kommentator och expertkommentator under varje match. Dessutom kommer det vara intervjuer inför, under och efter varje match, mer detaljerad statistisk och längre uppsnack är även det några av sakerna vi kommer fokusera på under säsongen.

I kvällens match från Karlbergshallen är Andreas Åberg kommentator med basketoraklet Jonte Karlsson som bisittare. Se till att surfa in på SBLPlay.se och köp matchen – sändningen startar klockan 18.55 och kan ses här!

LÄGET I LAGEN:❓
Köping har haft lite problem med sjukdom under den gångna veckan, men förutom Sebastian Lindquist som fortfarande står på skadelistan, så var alla spelare i träning under helgen. Notera att senaste nyförvärvet Ernests Kalve i skrivande stund inte är spelklar.

Norrköping reser till Köping med samtliga spelare tillgängliga, exklusive fotskadade Gustav Moberg.

LÄS MER: 📒
Köpings hemsida inför matchen
Norrköpings hemsida inför matchen

Dela inlägget