Fotograf: Montage

BC Luleå hissar legendarens matchlinne

Under Retromatchen fredagen 1 november arrangerar BC Luleå en hyllningsmatch till Plannja Basket. När Djurgården Basket kommer på besök ska Luleå-klubben hissa ett femte linne i Luleå Energi Arenas tak.

Eric Elliott, Dennis Aulander, Håkan Larsson och John Rosendahl. Det är fyra av de mest framgångsrika spelarna och största profilerna som spelat i BC Luleå.

Samtliga har, tack vare sina insatser i klubben, fått det finaste erkännandet som finns i basketens värld: De har fått sina matchlinnen hissade i Luleå Energi Arena. Efter Retromatchen fredagen 1 november kommer ett femte linne att hänga i taket. Nämligen en tröja som tillhör legendaren och Plannja Basket-profilen Willie Cherry.

Cherry kom till Plannja Basket 1980. Han stannade i elva säsonger och var med och lade grunden till föreningens storhetstid. Willie Cherry gjorde sig känd som en giftig poänggörare och var under många år den starkast lysande stjärnan i föreningen. Under sina fem första säsonger med Plannja Basket snittade han över 20 poäng. Den högsta noteringen kom under 1980/1981 då han snittade 25,9 poäng per match.

Förutom sina insatser på basketplanen var också Willie Cherry den kanske mest folkkära spelaren som satt sin fot i Luleå. Han hade ett stort socialt engagemang, arbetade ute på skolor runtom i kommunen och var på väldigt många sätt en man av folket.

Cherrys stora hjärta och driv för barn och ungdomar återfinns ännu i dag i föreningen. Dagens BC Luleå, precis som Willie Cherry, gör fortfarande aktiva skolbesök i hela Norrbotten kontinuerligt under basketsäsongen.

Willie Cherry spelade med nummer 10 på ryggen i Plannja Basket.

Matchen mellan BC Luleå – Djurgården Basket 1 november sänds på SVT Play.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget