Fotograf: Bildbyrån (montage)

Inför: Södertälje Kings-Umeå BSKT

Södertälje Kings tar sig i kväll an Umeå BSKT hemma i Täljehallen. Två lag på jakt efter säsongens första ligaseger. Matchen sänds på SVT Play – uppkast klockan 19.04!

🔥 Södertälje Kings – Umeå BSKT 🔥
📺 SVT Play
🇸🇪 Svenska Basketligan, SBL
📆 Fredag 11 oktober, kl 19.04
🌍 Täljehallen, Södertälje
💻 Livestatistik

I kväll fredag möter Södertälje Kings Umeå BSKT, som har förlorat sina två inledande matcher mot Norrköping Dolphins (68-92) och Köping Stars (82-84). På grund av deltagandet i Champions League spelade Södertälje sin första ligamatch mot Wetterbygden Stars på bortaplan först i tisdags, vilken slutade med minsta tänkbara förlustmarginal: 87-88.

Södertälje Kings fick en bra inledning mot Wetterbygden och ledde inför den andra perioden med 18-8, men i halvtid hade hemmalaget hämtat ikapp till 38-38. Den andra halvan blev betydligt jämnare, men gästerna hade ändå viss kontroll som såg ut att räcka för seger. Men på grund av en lika olycklig som otaktisk foul av Eric Adams fick Calvin Hermanson ställa sig vid straffkastlinjen i samband med ett trepoängsförsök när ställningen var 85-87 (ledning Kings), med mindre än en halv minut kvar av matchen. Hermanson satte alla tre och hyllades förståeligt nog som matchhjälte eftersom Wetterbygden lyckades behålla enpoängsledningen fram till slutsignalen.
– Jag tycker stundtals i matchen spelar vi bra basket; vi rör bollen, jag tyckte väldigt mycket om våran bollrörelse, hur vi spelar osjälviskt och hittar bra alternativ. Sen, istället för att fortsätta i samma spår, så fastnar bollen och vi gör för många onödiga turnovers i första halvlek – nio – och det gör att vi är lika i halvlek. Vi borde ha en ledning i halvtid. Sen börjar det om i tredje och vi hittar rytmen igen tycker jag. Sen så har vi lite foulproblem på våra stora spelare och det gör att vi är tvungna att spela lite kortare där ute och vi hittar inte hundra procent rytmen, framför allt i försvarsspelet, som har vart vårat signum lite, vår identitet. Sen i slutet av matchen har vi alldeles för många mentala misstag från alla. Om vi tar hand om bollen och ser till att göra rätt grejer så vinner vi. Men all cred till Wetterbygden, summerar Södertälje-tränaren Ludde Degernäs.

HÄR KAN DU SE MATCHEN DIREKT PÅ SVT PLAY!

I dagarna blev det klart att Jeremiah Ingrams skada var så pass allvarlig att han och SBBK bryter kontraktet. Ingram hade förmodligen blivit en mycket värdefull spelare för laget om han hade fått vara hel vilket innebär att han lämnar en stor lucka att fylla, men också att klubben kunde erbjuda Jonathan Person kontrakt för resten av säsongen. Degernäs har naturligtvis blandade känslor inför situationen:
– Det är skönt att Jonte är kvar resten av säsongen, självklart hans kvalité som spelare och ledaregenskaper, jag är glad över det. Sen så tråkigt att Ingram är skadad, att han var tvungen att operera sig. Första indikationen var att han skulle vara tillbaka om två, tre veckor, men nu har det blivit operation med skruvar, så att han är borta nu upp mot sex veckor. Det är tråkigt för grabben, men också så är det en del av idrotten. Han är kvar här, så att vi försöker ta hand om honom och hjälpa honom. Så han ska på check igen och sen så ska de ta bort gipset och börja med lite arbetsrehab. Han är typ en tre, fyra veckor bort.

I och med spelarförändringen har laget förlorat en del längd och storlek som innebär en utmaning mot spelare som till exempel Umeås 209 centimeter långe och 115 kilo tunge Andre Nilsson.
– Min förhoppning är att vi kan sajna en större spelare för att kunna orka i europaspelet och svenska ligan med allting som det innebär. Sen får vi se vad styrelsen säger, men vi behöver en till spelare som jag ser det för att orka hålla stabiliteten i fyrtio minuter. Vem spelaren är, det ska vi inte gå in på nu, det viktiga är att vi fortsätter att jobba på det laget vi har, för vi har ett bra lag, säger Degernäs.

HÄR KAN DU SE MATCHEN DIREKT PÅ SVT PLAY!

I Umeå är förutom Nilsson även Egal Saleman kvar och Nathan Dawit har återvänt efter en säsong i Uppsala Basket. Dessa tre – Nilsson, Dawit och Saleman – utgör en viktig del när det gäller kärnan av kontinuitet i laget.
– Det som är skönt är att det är match så snart igen så att vi får chans att revanschera oss. Umeå är ett välcoachat lag med Jesper (Gustavsson) som har varit med väldigt länge, stor erfarenhet. De har fått in tre amerikaner och två EU-spelare som de startar matchen med och sen har de duktiga Andre Nilsson, Dawit och Saleman, så att det är en bra åttamannarotation som de besitter. Och det är nånting jag tycker är himla bra i årets basketliga, att alla lag har bra trupper, säger Degernäs och fortsätter:
– Med det laget vi har, med Martin och Dino, det är klart att de kommer säga till grabbarna att det är dags att fortsätta tro på det vi gör. Vi satt och kollade matchen tillsammans och alla är med på att vi inte gjorde det vi skulle och att vi ska ta revansch på fredag.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje.

Umeå saknar fortsatt spelare som Nathan Dawit och Egal Saleman.

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Umeås hemsida inför matchen

Dela inlägget