Fotograf: FIBA Europe

Södertälje föll tungt mot Antwerpen

Förra årets trea i Champions League, belgiska Telenet Giants Antwerp, gjorde skäl för den prestationen och försatte omedelbart Södertälje Kings i ett stort underläge i den första matchen i den andra omgången av Champions League-kvalet.

Södertälje Kings presterade visserligen bättre under den andra halvan av matchen, men förlorade ändå med 82-60 under torsdagskvällen, vilket innebär att vinst med minst 23 poäng i Belgien på måndag är nödvändig för att avancera vidare. Poängbäst i hemmalaget blev Charles Callison med 22 poäng, och i Antwerpen den kanadensiske centern Owen Klassen med 18.

Södertälje fick en mycket tuff start med underläge 0-18 innan Callison satte lagets två första poäng halvvägs in i den första perioden, medan Klassen hade hunnit göra över tio poäng innan periodens slut.
– Vi får inte ta lätt på den kommande matchen mot dem, självklart har vi självförtroende med tanke på hur vi spelade, men det finns ett skäl till att de spelar de här kvalificeringsmatcherna. I den andra halvan, de la sig inte bara ner och dog, de kom tillbaka och vi vet att de kommer försöka vinna den andra matchen. Jag tror att det kommer bli en tuff match, men det här var ett steg i rätt riktning för oss, sa Owen Klassen efter matchen.

Hemmalaget hade svårt att hänga med i motståndarnas höga tempo och hamnade snabbt i lagfoul som ett resultat av att vara steget efter. I den andra änden av planen gick Södertälje ofta bort sig i gästernas solida försvar, som inte tillät mycket offensivt utrymme. Ställningen i halvtid var ur Södertäljes perspektiv nedslående 21-48.
– Om man inte är redo mot ett lag som inte är en utan kanske två nivåer över med tanke på budget och kvalitén – då är det lätt att det blir så här. Sen så tror jag fortfarande att vi skulle kunnat gjort det bättre, vi kommer i ett läge där vi inte tog våra avslut tillräckligt snabbt, vi tvekade lite och det vet spelarna om. Jag får ta på mig en stor del att jag inte förberedde grabbarna tillräckligt och mer redo att ta de där besluten snabbare. Det var något vi pratade om i halvtidspausen och jag tycker det blev skillnad. Men också ser man den här nivån på spelare de har: de är stora, de är mobila… Stor respekt till Antwerpen, det är ett bra lag som spelar jättefin lagbasket tillsammans. De behöll fokus i fyrtio minuter – många av de här storlagen som har kommit till Täljehallen har tappat lite fokus, men de höll den hela vägen, sa Södertäljes tränare Ludvig Degernäs.

Martin Pahlmblad, inte fullt återställd efter sin skada, inledde den andra delen av matchen med en trea, som också var Södertälje Kings första i matchen. Det blev startskottet på en nivåhöjning för hemmalaget, som kunde närma sig belgarna med några poäng.
– De kom ut väldigt aggressivt och det fick oss ur balans lite grann, deras zonförsvar – jag tror vi var lite oförberedda på det. Efter hand löste vi det, men det orsakade oss lite problem. Vi visste att det var viktigt att ge hundra procent från start, så det gjorde vi. Jag tror definitivt att de kommer spela zonförsvar igen, de såg definitivt bättre ut när de gjorde det. Vi har lite mer storlek inside och det var en del av vår strategi: att få bollen inside och få i några enkla poäng. De gjorde den justeringen och jag har en känsla av att de kommer att hålla sig till den, konstaterade Klassen.

Charles Callison steppade upp ordentligt i den tredje perioden och bidrog på flera sätt till den reducerade poängskillnaden och ställningen 43-58 inför de tio sista minuterna. Men trots att hemmalaget fortsatte spela samlat höll belgarna ett komfortabelt avstånd på +15 som hade utökats till +22 vid slutsignalen.
– Våra turnovers först av allt, bristande fokus helt enkelt. De fick i allt i den första perioden, vi hade chanser, men fick inte ordning på det offensiva spelet. Coacherna hjälpte oss att få tillbaka fokus i vårt spel i halvtidsvilan, vi hjälpte och stöttade varandra – vi hade ett jobb att göra. Vi måste kämpa oss igenom det och få de nödvändiga stoppen i försvar, vi tar hand om det på måndag. Vi har en ny chans på måndag och behöver bara komma ut starka, fokuserade och redo att spela. Jag tror att vi kan göra det, sa Callison.

MATCHFAKTA / CHAMPIONS LEAGUE-KVAL 1:2
Södertälje–Antwerpen 60–82

(10–26, 11–22, 22–10, 17–24)
Poäng, Södertälje: Charles Callison 22, Andrew Smith 8, Eric Adams 8, Jonathan Person 7, Dino Pita 6, Martin Pahlmblad 5, Adam Karahmetovic 2, Alexander Larsson 2.
Antwerpen: Owen Klassen 18, Dave Dudzinski 14, Victor Sanders 13, Dennis Donkor 12, Luka Rupnik 10, Vincent Kesteloot 9, Hans Vanwijn 4, Ibrahima Fall Faye 2.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Fotnot: Om Södertälje inte tar sig vidare till gruppspelet i Champions League väntar spel i FIBA Europe Cup under hösten. Där startar gruppspelet 23 oktober. Även Borås Basket spelar i Europe Cup, men dom måste ta sig igenom en kvalrunda för att nå gruppspelet. För Borås del väntar turkiska Pinar Karsiyaka, där den första matchen spelas i Boråshallen tisdag 1 oktober.

Dela inlägget