Fotograf: Anna Forsström (Södertälje Kings)

Södertälje redo för Champions League-kval

På tisdag spelar Södertälje Kings sin första match i Champions League-kvalet mot Balkan Botevgrad som gästar Täljehallen. Liksom Södertälje är regerande mästare i SBL, är Balkan motsvarande för den bulgariska ligan. Bäst i två matcher, en hemma och en borta, gäller för vidare avancemang.

– Vi möter ett bra lag, med en väldigt rutinerad tränare, som har coachat det serbiska landslaget och har erfarenhet av det internationella spelet. Vi som lag är nytt, vi måste komma upp till en bra nivå för att spela mot ett så bra lag som Balkan. Det stora är om vi kan stå på banan i fyrtio minuter fokuserat, det kommer att avgöra mycket av matchens utgång, säger Södertäljen-tränaren Ludde Degernäs.

Förra året deltog båda lagen i FIBA Europe Cup, där Södertälje Kings redan i kvalspelet slogs ut efter att ha förlorat båda sina matcher mot israeliska Ironi Ness Ziona. För Balkan gick det bättre: laget tog sig vidare från den andra kvalrundan – faktiskt just efter Ironi Ness Ziona – för att till sist åka ut i åttondelsfinalen mot Unet Holon, ett annat israeliskt lag.

>> Tisdagens match startar klockan 18.30 och kan följas poäng-för-poäng här! <<

Efter träningsmatchen mot finska Helsinki Seagulls i torsdags som slutade med förlust för Södertälje (68-93) konstaterade Dino Pita att Balkan är minst lika bra om inte bättre än Helsinki och att en nivåhöjning kommer att krävas. Pita bidrog med 17 poäng, tre assists och en steal, men var inte lika nöjd med sin defensiva insats – en känsla som han förmodligen delade med fler i laget.

– Det gäller att vi som lag verkligen står emot i vårat lagförsvar i fyrtio minuter, håller dem till tuffa skott och tar hand om returtagningen. Det är tidigt på säsongen för båda lagen; de är lite mer rutinerade som lag än oss, men vi är hungriga och många ser det som en stor möjlighet att få chansen att få spela en så fin turnering som Champions League-kval. Vi har allt att vinna – det är den fokuseringen som vi går in med i matchen, fortsätter tränare Degernäs.

För det är naturligtvis en tuff utmaning som Södertälje Kings står inför: att inleda det internationella spelet med en trupp som saknar mycket av sin tidigare kontinuitet och som har spelat så pass kort tid tillsammans. Det har visserligen gjorts förändringar även i motståndarlagets trupp, som dock kompenseras en hel del av den internationella rutinen och erfarenheten.
– De har en bra pointguard i (Jordan) Callahan, som spelade i ett av topplagen i grekiska ligan förra året (Peristeri B.C., som där gick till semifinal). Sen har de ett gäng juggespelare från Serbien och en stor spelare från Montenegro, (Mihailo) Sekulovic, som har spelat i polska ligan och är väldigt rutinerad och som kommer in med tyngd under korgen, berättar Degernäs och fortsätter:
– Det är en strukturerad, modern basket de spelar: pick och rull-spel, de försöker ”creata” mycket från transition, med tidiga pick och rull med han Callahan och bra skyttar på position två och tre. Vi kommer möta ett bra, fungerande lag som kommer spela bra lagbasket.

Under träningsmatchen senast satt Martin Pahlmblad på bänken på grund av sina fotproblem och Degernäs sade då att det var mycket osäkert om han skulle komma att spela den första Champions League-matchen mot Balkan. Läget är fortfarande relativt oförändrat, men beslutet om han spelar eller inte är nära förestående enligt Degernäs:
– Vi kommer bestämma oss i morgon (läs måndag) på träningen, han tränade lite i dag med laget. I slutänden kommer det komma ner till hans känsla med sjukgymnast kontra doktorn. Jag har förberett en match med och en utan honom. Martin är självklart viktig för oss, men det är en spelare – det viktiga i det här är att vi som lag med eller utan Martin måste orka hålla fokus uppe i fyrtio minuter, det är en kul utmaning som vi måste ta.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

>> Länstidningen i Södertälje sänder matchen för sina prenumeranter – läs mer här! <<

Dela inlägget