Fotograf: Montage

Allt om helgens träningsmatcher

Hela sju SBL-lag var i gång och träningsspelade den gångna helgen. Här kan du läsa en genomgång av samtliga matcher som spelades.

BORÅS BASKET – NORRKÖPING DOLPHINS 94–69

I söndagseftermiddagens träningsmatch mot Norrköping Dolphins gjorde Borås Basket som man gjort mot Baerum, Wetterbygden, Köping och Nässjö tidigare under försäsongen – vann ganska komfortabelt. Den här gången skrevs segersiffrorna till 94-69.

Borås Basket hade en defensivt stark inledning med bland annat två 24-sekundersavblåsningar under de första två minuterna av matchen. Men på poängtavlan stod det 9-7 med halva perioden spelad och gästande Dolphins hängde med.

DeAndre Davis sköt sedan i en trepoängare, innan Elvar Fridriksson på egen hand ordnade sju raka poäng för hemmalaget. Vid 22-14, med 1:44 kvar av första perioden, kallade Norrköping sin första timeout. I slutsekunderna av perioden reducerade Tim Schüberg siffrorna till 22-19, med tre återstående quarters.

Den andra perioden blev ostrukturerad och böljande. Något som Dolphins tycktes tjäna mest på. Med 3:30 kvar övertog man ledningen med 31-32, via en trepoängare, och Borås tog timeout. Ledningen växlade sedan ytterligare tre gånger innan matchen pausade på 41-41 med en halvlek kvar.

Borås ryckte i den tredje perioden. Fem minuter in hade man skaffat sig 53-46 och när perioden var över hade man utökat ytterligare lite, till 64-55. I inledningen av fjärde perioden stod Davis för en fet block mot Morten Bülow. Bollen landade tillslut i Ludvig Johanssons händer och denne kunde enkelt stoppa i en layup och ett bonuskast till 67-55. Vid ställningen 77-60 kallade Borås Baskets headcoach Henrik Svensson en timeout i vredesmod. Efter timeouten gick hans lag omgående ut och spelade 5-2 till 82-62, varpå Dolphins tog timeout. Då med 4:26 kvar.

Med två minuter kvar av matchen gjorde Gustav Claesson det som han gör bäst. Nämligen ”löpte golvet”. Claesson belönades för slitet med en långpassning från Ludvig Johansson och så stod det 90-67 på poängtavlan. Avgjort givetvis och nu fick samtliga spelare tid på planen.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

LÄS MER: Steg framåt trots förlust

 

KARHU, FINLAND – BC LULEÅ 93–101
NOKIA, FINLAND – BC LULEÅ 79–114

BC Luleå gick in i mötet med Karhu Basket med vetskapen om att en tuff uppgift väntade. Och tuff blev den, minst sagt. Det finska hemmalaget öppnade med fysiskt spel både offensivt och defensivt. Det ställde BC Luleå tidigt som efter tio spelade minuter låg under med 18-30.

Karhu fortsatte att föra matchen under den andra perioden samtidigt som Luleålaget hade svårt att få stopp i defensiven. Och när lagen gick till halvtidsvila låg BC Luleå under med hela 20 poäng.
– Vi spelade inte tillräckligt bra försvar. De fick ta många offensiva returer på oss och vi fick inte de stopp som vi behövde, säger Daniel Hansson.

Men under den andra halvleken kom ett helt nytt BC Luleå ut på banan. Spelare som Quinton Upshur och Axel Nordström ledde laget i defensiven vilket gjorde att det sedan även lossnade framåt. I den fjärde quartern öste BC Luleå i hela 44 poäng. Många av dem kom genom trepoängare av Daniel Hansson, Brandon Rozzell och Denzel Andersson.
– Vi började ganska dåligt. I första halvlek så var vi inte alls med i matchen. Sen gör vi en ganska bra vändning i sista quartern, gör 44 poäng och vann matchen. Så det kändes bra efteråt, säger Daniel Hansson.

Vad börjar funka för er när vändningen kommer?
– Vi stoppar dem, tar returer och sen kan vi springa på dem och skjuta i många treor.

Till slut kunde BC Luleå vinna med 101-93 mot Karhu Basket. Det innebär att helgen i Finland gav två vinster av två möjliga.
– Det var jättebra. Det här är två vinster som vi är väldigt nöjda med. Så det ser bra ut inför säsongen, säger Hansson.

Daniel Hansson själv satte sex trepoängare och gjorde totalt 18 poäng i segern. Dagen innan, mot BC Nokia, storspelade han också och svarade för 17 poäng.
– Det kändes bra. Vi är en bra grupp som det är roligt att spela med. Då går det bra för mig också.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

LÄS MER: Nordström glänste i första träningsmatchen

 

NOKIA, FINLAND – JÄMTLAND BASKET 91–102
KARHU, FINLAND – JÄMTLAND BASKET 94–75

Helgen var givande på så många sätt. Seger mot BC Nokia innan hemresan påbörjades igår i en match vi leder ifrån uppkast hela vägen in i kaklet och en seger som egentligen aldrig var hotad. Vi kan inte säga att vi dominerade, utan får nöja oss med att säga att vi styrde matchen från början till slut och hade full kontroll hela vägen (ledde matchen igenom).

BC Nokia var så nära som 6p i Q4 efter ett par svåra trepoängsskott, men vi svarade med några lite enklare, om än långa, dito ifrån Steven Haney som stängde matchen åt oss. Seger med 102-91.

Efter lördagens fysiska överkörning var det viktigt att kliva tillbaks på plan med rätt budskap till oss själva.

Säsongens första match mot Kauhajoki på lördagen blev för tuff rent fysiskt för oss så här tidigt på säsongen. Men i söndags var vi aggressorn istället. Nu ska vi inte jämföra BC Nokia mot Kauhajoki i kvalitet, men vi gjorde en bra match med många assist (24), få bortkastade bollar (11), bra procent ifrån 1p (82), 2p (62) och 3p (36), samt offensivt spel som ett lag.

Vi byggde laget med god insikt i att vi skulle få en övervikt mot forward-scoring (Semple och Dawson), skytte ifrån Haney samt spelfördelning ifrån Bell och balans spelaren i Puidet när det kommer till startfemman. Det är tydligt att budskapet gått fram till spelarna då Semple och Dawson svarade för 24p var och Haney 22p samt Bell har 8ass. Vi har förstås delar vi kan göra bättre i anfall, framförallt i det snabba uppspelet, men det vore väl konstigt annars! Vi är ju trotts allt bara halvvägs genom försäsongen än. Även defensivt måste vi tajta till vårt transition spel och i viss mån screen-och-rull försvaret, men vi är hästlängder bättre än förra året redan nu. När sedan framförallt Gustav och RT, men även resten av bänken, hittar in i balansen offensivt så kommer vi att besitta en klart bättre stabilitet i vårt anfall denna säsong än den föregående.

Jag vet att det spekuleras och skrivs en hel del om vårt kära lag. Men jag vill lugna er alla, som inte tillhör den inre cirkeln, att det är ingenting spelarna är särskilt bekymrade över.

De vet mycket väl vad det är som avgör vem som tillhör laget samt vad som måste göras för att vi ska bli framgångsrika i år. Att utstå lite brus gör ingenting utan det kommer bara stärka spelarnas psyke och öka glädjen när opinionen vänder. Självklart en utmaning för vissa, men också en viktig lärdom att ha med sig senare i karriären. Tro inget annat än att vi har full kontroll på läget och har precis bockat en sak på vår ”att göra lista” och det var en givande premiärhelg samt konstaterar att vi är på rätt väg både i spelet och i geografin på väg mot Östersund efter två matcher.

Text: Torbjörn Gehrke (Jämtland Basket)

LÄS MER: Första matchen för säsongen blev lite av en väckarklocka

 

NÄSSJÖ BASKET – KÖPING STARS 77–79
KÖPING STARS – AMERICAN TOUR TEAM 103–64

På fredag spelar Köping Stars sin första tävlingsmatch för säsongen när SBL-nykomlingen Djurgården Basket väntar på bortaplan i den första omgången av Svenska Cupen. I söndags genrepade Köping med match borta mot ligakollegan Nässjö Basket. En mycket dramatisk match där Köping satte matchavgörande 79–77 med knappa sekunden kvar att spela.

Under fredagskvällen spelade Köpingslaget hemma mot “American Tour Team”, en match som Köping vann enkelt med 103–64.

 

WOLFPACK, DANMARK – DJURGÅRDEN BASKET 79–88
SVENDBORG, DANMARK – DJURGÅRDEN BASKET 63–77

Djurgården Basket har i helgen varit i Danmark för två träningsmatcher mot Svendborg och Wolfpack. I lördagens match mot Svendborg blev det seger med 77–63 för SBL-nykomlingen. Även i söndagens match mot Wolfpack blev det seger för Djurgården, 88–79.
– Ett steg framåt i lagets utveckling, säger Djurgårdens tränare Charles Barton om helgens segrar.

Dela inlägget