Fotograf: Montage

Luleå värvar unik amerikansk forward

Här är den unika spelaren som ska husera under korgarna för BC Luleå säsongen 2019/2020. Den amerikanske forwarden LaRon Smith – med en ”wingspan” på 234 centimeter.
– Jag känner mig hedrad att få komma till BC Luleå, säger LaRon Smith.

BC Luleå har gjort klart med sin tredje och sista amerikan. Han heter LaRon Smith och är en 204 centimeter lång forward som senast kommer från spel på Cypern och i Bulgarien.
– Det känns fantastiskt. En av killarna i laget tog kontakt med mig (Brandon Rozzell) och sa att vi kan göra stora saker tillsammans. Att jag var pusselbiten som saknades och att vi har chansen att vinna mästerskapet. Jag känner mig hedrad att få komma till BC Luleå och tävla om mästerskapstiteln, säger LaRon Smith.

Smith, 25, är en unik spelartyp tack vare hans armar. Han har nämligen hela 234 centimeter från fingerspets till fingerspets vilket gör honom till en utmärkt försvarsspelare i allmänhet och skottblockare i synnerhet.
– Jag är en skottblockare och en väldigt defensivt inriktad spelare. Jag är bra på att avsluta runt ringen och kan göra poäng på flera olika sätt. Jag hjälper mina lagkamrater att bli bättre både defensivt och offensivt, säger Smith.

LaRon Smith avslutade säsongen med bulgariska Yambol där han var en av lagets främsta spelare. Han snittade 13,7 poäng, 9,6 returer och 2,5 blockar på drygt 28 minuter per match.
– Jag kom med i den bulgariska all star-matchen, blev all star-matchens MVP och gjorde bra matcher mot tuffa lag. Så det var en bra erfarenhet för mig, säger han.

BC Luleås tränare Peter Öqvist har haft ögonen på LaRon Smith under hela sommaren:
– Det är en spelare som varit på radarn genom hela sommaren. LaRon är atletisk och spelar lång tack vare sin ’wingspan’. Han kommer att hjälpa oss med försvar, returtagning och framför allt spelet nära korgen. Även om det finns potential för honom att även vidareutveckla sitt spel.

Öqvist säger att Smiths atletiska förmåga och långa armar kommer att ge BC Luleå ytterligare en dimension i spelet.
– Det ger oss en dimension till att ha det spelet ovanför ringen – både offensivt och defensivt. Kanske framför allt defensivt och i returtagningen. Han är en skottblockare av rang och kommer att göra det tryggare för alla att spela försvar där ute på golvet, säger Öqvist.

Är truppen spikad nu?
– Truppen blir aldrig riktigt spikad. Det vore dumt att stänga dörren för duktiga spelare som vill spela i Luleå. Så vi stänger aldrig några dörrar helt. Men vad det gäller spetsspelare i dag så känner vi oss nöjda.

LaRon Smith är dessutom en viktig del av Jungfruöarnas basketlandslag och har varit det sedan 2014.

SILLY SEASON 2019/20: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget