Fotograf: Andreas Sandström / Bildbyrån

Final 3: Södertälje Kings-Borås Basket

Södertälje Kings har tagit ett fast grepp om SM-titeln. Under tisdagen spelas den tredje matchen och det är Borås Basket som är i det närmaste piskat att vinna. Matchen ser du direkt på SBLplay.se – uppkast klockan 19.04!

🔥 Södertälje Kings – Borås Basket 🔥
📺 SBLplay.se
🇸🇪 SBL (H), Final 3:7
📆 Tisdag 7 maj, kl 19.04
🌍 Scaniarinken, Södertälje
💻 Livestatistik

Två matcher har spelats i finalserien mellan SödertäljeKings och Borås Basket inför dagens tredje i Scaniarinken. Efter en stabil insats som ledde till vinst i Borås i söndags (78-63) har Södertälje nu kopplat grepp om serien med 2-0 och ställt motståndarna halvt om halvt mot väggen. För även om det krävs totalt fyra vinster innan SM-finalvinnaren får klippa nätet skulle 3-0 utan tvekan försätta Borås i ett svårt läge.

Michael Moore, som Borås saknade i den första matchen var tillbaka på hemmaplan i den andra matchen i söndags, men utan att tillföra den effektivitet som Borås hade behövt (totalt tre poäng, sex returer, två blockaroch en assist under närmare 30 minuter). En stor anledning till att det ser ut så för Moore och många med honom, däribland Marcus Tyus och Nimrod Hilliard som får kämpa för varenda aktivitet på planen, är Södertälje Kings aggressiva försvar.
– Vi håller dem på 63 poäng på deras hemmaplan och det är stort, det är där vi vinner matchen. Försvarsspelet har varit fokus hela säsongen och alla som kommer in följer game planen riktigt bra och gör det tufft för Tyus och Hilliard. Även om de gör majoriteten av deras poäng, så gör vi ett riktigt bra jobb på dem, sa Alexander Lindqvist, som var poängbäst i Södertälje med 17 poäng efter matchen i söndags.

HÄR KAN DU SE MATCHEN PÅ SBLPLAY!

Det gör förstås inte situationen enklare för Borås att Södertälje har höjt sig under finalserien och hållit fokus på en övergripande hög nivå. Att dessutom ha så många klasspelare att tillgå och kunna vinna två matcher i rad utan Toni Bizaca (fortsatta knäproblem), visar vilken kapacitet Södertälje Kings har. William Gutenius har varit en av Borås bästa spelare i båda de två senastematcherna och pratade efter söndagsmatchen om lagspelet, som måste förbättras för att vända den negativa trenden:
– Vi kommer inte upp i försvaret och tar dåliga beslut offensivt; vi kastar bort bollar, vi låter dem skjuta öppna treor, listan är lång. Vi sköt många bra trepoängsskott som vi missade. Nu måste vi börja spela runt bollen och spela som ett lag, det är dags att få allt att sitta nu.

HÄR KAN DU SE MATCHEN PÅ SBLPLAY!

För Södertäljes del handlar det om att behålla den fina inledningen och påminna sig om semifinalserien mot Jämtland Basket, där ställningen 3-0 förbyttes till 3-2 innan Södertälje lyckades stänga serien. Alexander Lindqvist hyser stor tilltro till lagets förmåga att behålla övertaget:
– Om vi fortsätter så här och jobbar på, det är klart att det känns jättebra att ta en match i Borås. På tisdag är det dags igen, nu ska de upp till oss och om vi spelar så här och får dem att sluta spela sista en och en halv minuten – då vet jag inte vad de ska göra, helt ärligt.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

***
Borås Basket må vara i underläge med 2-0 i matcher i SM-finalserien mot Södertälje Kings. Men Borås Basket är heller inget lag som ger sig i första taget. I kväll tisdag ska SM-final 3 spelas i Scaniarinken. Och vet ni vad? Det finns andra lag som legat under med 2-0 i en SM-finalserie, där tredje matchen spelats i just Scaniarinken och där allt vänt från depp till SM-guld.

Direkt efter slutsignalen av SM-final 2 spelades ett nytt avsnitt av podcasten ”Vi är Borås” in i Boråshallen. Det är Podd-Jonas som leder snacket och han gästas av spelaren Marcus Tyus, experten James Pedersen och SBL:s Mattias Wackenhag. Om du lyssnar så får du både analys av SM-final 2 och gissningar mot SM-final 3.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

SÅ SPELAS FINALEN: ⏰
1:7 Fredag 3 maj, kl 19.04: Södertälje Kings – Borås Basket 92–81
2:7 Söndag 5 maj, kl 16.04: Borås Basket – Södertälje Kings 63–78
3:7 Tisdag 7 maj, kl 19.04: Södertälje Kings – Borås Basket
4:7 Fredag 10 maj, kl 20.04: Borås Basket – Södertälje Kings
Ev. 5:7 Söndag 12 maj, kl 19.34: Södertälje Kings – Borås Basket
Ev. 6:7 Onsdag 15 maj, kl 20.04: Borås Basket – Södertälje Kings
Ev. 7:7 Fredag 17 maj, kl 19.04: Södertälje Kings – Borås Basket

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje har spelat utan Toni Bizaca (knä) i de två första finalmatcherna. Oklart ifall han är redo för spel i kväll.

Borås kan ställa upp med ordinarie lag.

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Borås hemsida inför matchen

Dela inlägget