Fotograf: Montage

Nu lanseras Svenska Cupen

Säsongen 2019/2020 nylanseras den Svenska Cupen som inte har spelats sedan 1990-talet. De 25 bästa lagen i Sverige gör upp om en plats i Europacupen.

De inledande omgångarna spelas i september och de tre bästa lagen spelar Final Four tillsammans med arrangerande Södertälje Kings.

Basketintresset växer i Sverige och inte minst suktas det efter fler avgörande matcher. Med detta som utgångspunkt har Svenska Basketbollförbundet (SBBF) tagit beslut om att nylansera den Svenska Cupen. Över hela Sverige kommer nu lag från lägre divisioner att få chansen att tävla mot drakarna från SBL. Eftersom varenda match är avgörande kommer det att vara kniven på strupen från dag ett, något som både spelare och publik uppskattar.
– Varenda match spelar roll, en plats i Europacupen står på spel för de bästa och en skräll finns runt hörnet för de lägst rankade lagen. Eftersom det lägst rankade laget alltid har hemmamatch blir det också en möjlighet att skapa ett häftigt arrangemang när en storklubb kommer på besök, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på SBBF.

Final Four-arrangörerna, Södertälje Kings på herrsidan och Luleå Basket på damsidan, är direktkvalificerade och de 24 bäst rankade lagen i Sverige om de tre övriga platserna i Final Four. Rankningen baseras på föregående säsongs grundserie, eventuella slutspelsplaceringar räknas inte.
– Att rankningen baseras på grundserien gör också att matcher i de vanliga serierna kan få en större betydelse, kanske är det nu viktigare att hamna femma istället för sexa i Superettan, fortsätter Olle Lundén.

De 24 lagen delas upp i tre regionala zoner och spelar utslagningsmatcher i den första och andra omgången fram tills att endast sex lag kvarstår. De bäst rankade lagen får då välja motstånd i den tredje omgången, vinnarna i den tredje omgången är kvalificerade för Final Four.
– Vi är stolta över att få arrangera den ”första” upplagan Svenska Cupen Final Four och satsar på att göra hela helgen till basketpropaganda med ett grymt arrangemang, säger Robert Andersson, klubbdirektör i Södertälje Kings.

Den första omgången spelas den 14-15 september, den andra omgången den 21-22 september och den tredje omgången den 9-10 november.

Svenska Cupen Final Four 2020 för herrar spelas den 1-2 februari i Södertälje.

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget