Fotograf: FIBA

Sverige vidare – trots förlust

Sverige förlorade söndagens match borta mot Vitryssland med 73-60 men det räckte för att vinna kvalgruppen och gå vidare till EM-kvalet.

Vitryssland förde matchen från start och satsade allt för att vinna med de 28 poäng som krävdes. Därtill var Sverige dock för bra.
– Vi hade som mål att vinna gruppen och gå vidare, vilket vi gjorde. Vitryssland kom in i matchen med mer energi men vi gick inte bort oss, det är ingen sprint, det är ett maraton och vi hade givit oss själva en riktigt bra start med den stora vinsten hemma, säger Sveriges förbundskapten Hugo Lopez i ett pressmeddelande.

Sverige lyckades i första halvlek med att dra ner tempot med långa anfall. Johan Löfberg var spjutspetsen framåt med sitt skytte. Försvarsmässigt jobbade det svenska laget med att vara på rätt sida av bollen och inte låta vitryssarna springa in enkla poäng. Det lyckades och Vitryssland fick kämpa för det mesta, även returerna.

Just returtagningen har varit den svenska akilleshälen de senaste åren och även i denna match förlorade man den (43-33). Det var dock på en bättre nivå än mot Danmark, som skoningslöst attackerade de svenska plankorna med minst två man, och en viss kontroll hölls ändå.

I halvtid ledde Vitryssland med 36-30 och Sverige hade kontroll på läget. I den tredje perioden tappade dock Sverige skärpan, missade straffkast och Vitryssland kunde rycka ifrån till 52-37. I detta läge fanns risken att nervositet skulle krypa sig in i det svenska laget. Två straffkast och en trepoängare av Ludde Håkanson och Michael Lindquist stoppade dock blödningen.

Även i den fjärde perioden fanns tendenser till en vitrysk offensiv men allt eftersom klockan tickade ner blev det lugnare och lugnare. Till slut vann Vitryssland med 73-60 och Sverige var därmed klara gruppsegrare.

EM-kvalet spelas i fyra landslagsfönster i en grupp med fyra lag, de tre bästa lagen i gruppen går vidare till Eurobasket 2021. Kvalgruppen lottas i slutet av augusti när de sista lagen från återkvalet blir klara. De första matcherna spelas i slutet av november.

MATCHFAKTA:
Vitryssland–Sverige 73–60

(23–17, 13–13, 23–17, 14–13)
Poäng, Vitryssland: Artsiom Parchouski 15, Aliaksandr Kudrausau 14, Devon Saddler 13, Jauheni Beliankou 10, Maksim Salasj 10, Andreij Rahozenka 5, Aliaksandr Pustahvar 4, Aliaksei Trastsinetski 2.
Sverige: Johan Löfberg 16, Ludvig Håkanson 7, Erik Rush 7, Viktor Gaddefors 6, Alexander Lindqvist 5, Thomas Massamba 5, Nicholas Spires 4, Carl Engström 4, Charles Barton 3, Mikael Lindquist 3.

Dela inlägget