Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Komfortabel svensk EM-kvalseger

Förbundskaptenen Hugo Lopez fick en drömstart på nya jobbet när det svenska herrlandslaget tog en mycket viktig EM-kvalseger över Vitryssland, 87-59.

Efter den knappa förlusten mot Danmark i september (76-72) var det ett Sverige som i princip var tvingat att vinna som kom till spel i Fyrishov under torsdagskvällen. Anförda av drygt 2 000 personer på läktarna i Uppsalas Baskets hemmaborg så hamnade Sverige tidigt i underläge, men efter en lite knackig start av svenskarna så var det inget snack om saken.

19-20 efter den första perioden förvandlades till svensk ledning med nio poäng i halvtid, 38-29. I den tredje perioden fortsatt Sverige dra ifrån och när slutsignalen ljöd stod det svenska laget som segrare med 87-59.

Poängbäst i Sverige var Ludvig Håkanson som sköt i 21 poäng. Av SBL-spelarna noterades bland annat Södertäljes Alexander Lindqvist för elva poäng och Luleå-forwarden Denzel Andersson sköt i fem.
– Den här segern betyder extremt mycket, skönt att vinna på hemmaplan med ny tränare, Vi hade bara tränat tre dagar tillsammans och hade en lite dålig start, men sedan kändes det bekvämt och vi spelade fulla 40 minuter och pushade på, man vet aldrig om det senare kan bli fråga om poängskillnad, säger Ludvig Håkanson i TV-sändningen.

Förbundskapten Hugo Lopez:
– Spelarna förtjänar det här, de gjorde ett bra jobb. Det tog några minuter att förstå matchen, sedan gjorde alla ett suveränt defensivt jobb så vi höll Vitryssland på 59 poäng. Vi känner att alla spelare kan bidra. Min första match som coach för landslaget och det känns bra, men det är fortfarande en lång väg att gå innan vi är inne i något EM-slutspel.

Nästa match för Sverige spelas mot Danmark i februari.

MATCHFAKTA:
Sverige–Vitryssland 87–59

(19–20, 19–9, 26–16, 23–14)
Poäng, Sverige: Ludvig Håkanson 21, Chris Czerapowicz 11, Alexander Lindqvist 11, Simon Birgander 11, Nick Spires 10, Erik Rush 6, Denzel Andersson 5, Johan Löfberg 4, Charles Barton Jr 3, Thomas Massamba 3, Carl Engström 2.
Vitryssland: Devon Saddler 13, Aliaksandr Kudrausau 13, Aliaksandr Semianiuk 8, Jauheni Beliankou 7, Artsiom Parchouski 7, Aliaksei Trastsinetski 6, Aliaksandr Pustahvar 5.
Publik: 2 519.

Dela inlägget